Silvo Berdajs naj bi bil, po navedbah Zupanca v ozadju sindikalnega spora Foto: BoBo
Silvo Berdajs naj bi bil, po navedbah Zupanca v ozadju sindikalnega spora Foto: BoBo
Spor na železnicah še traja

Zupanc razrešitve ne priznava. Trdi namreč, da je ta sklep sprejel del članov sveta sindikata, ki so se po prekinitvi sredne seje umaknili na drugo lokacijo ter sami nadaljevali razpravo. "Če me bo razrešila večina članov sveta sindikata, bom to odločitev spoštoval, ne bom pa spoštoval sklepov manjšine, ki se predstavlja za večino," je poudaril.

Svet Sindikata železničarjev Slovenije namreč šteje 26 članov, po prekinitvi sredne seje pa jih je na drugi lokaciji svojo sejo izvedlo 11, torej manj kot polovica. Na njej so poleg Zupančeve razrešitve med drugim za novega zastopnika sindikata sklenili imenovati Ibra Žilića, o čemer so že obvestili vodstvo Slovenskih železnic, poskrbeli pa tudi za vpis v evidenco pri Ajpesu. Primopredaja naj bi bila v ponedeljek. Listina, ki je šla s te ločene seje v javnost, ima po Zupančevih besedah vse elemente kaznivih dejanj. Gre za kaznivo dejanje ponareditve listin in zoper osebo, ki jo je poslala v javnost, bo vložena kazenska ovadba, je dodal.

Vsi sindikati na železnicah združeni v "neformalno koalicijo"
V ozadju sindikalnega spora je po njegovih besedah Berdajs, ki po opažanjih sindikata deluje po navodilih generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa. "Opravka imamo z ljudmi, ki ne izbirajo sredstev za dosego svojih ciljev. V gostišču Jurman so sedeli za mizo s kolegom iz te hiše, Silvom Berdajsom, in tam so verjetno dobili ta navodila," je komentiral Zupanc, ki ga je novica o vpisu novega zastopnika sindikata v evidenco pri Ajpesu močno presenetila. "V ponedeljek ne bomo opravili primopredaje," je poudaril.

Sindikat železničarjev Slovenije je največji od desetih sindikatov na Slovenskih železnicah z več kot 2400 člani. Zupanc je potrdil, da jih je od začetka sindikalne vojne letos spomladi zapustilo približno 500 članov, a dodal, da so se številni med njimi upokojili ali pa odšli na novo delovno mesto. "Smo edina neosvojena sindikalna trdnjava s strani posameznikov," je dejal in dodal, da so vsi ostali sindikati na železnicah združeni v neko neformalno koalicijo, za katere delovanje plačujejo Sindikatu strojevodij Slovenije, ki ga vodi Berdajs.

Na nadaljevanju seje odmrznili stavko
Pavlič in Berdajs sta vrsto let skupaj obvladovala železničarske sindikate, spomladi pa se je med njima vnel spor. Zaradi spora je svet delavcev Pavliča marca razrešil s položaja delavskega direktorja Slovenskih železnic, nato pa je odstopil tudi z vseh funkcij v Sindikatu železničarjev Slovenije ter pred kratkim podpisal tudi sporazumno odpoved delovnega razmerja.

Zupanc je sicer v sredo tudi sam nadaljeval prekinjeno sejo, navzočih pa je bilo 14 članov sveta. "Sprejeli smo sklep o odmrznitvi stavke," je povedal. Stavkovne aktivnosti je sindikat zamrznil junija, potem ko je z vodstvom dosegel pomemben napredek pri pogajanjih o stavkovnih zahtevah. Med njimi so zahteve, da vodstvo družbe vse zaposlene ne glede na sindikalno pripadnost obravnava enakopravno, zvišanje izhodiščnih plač in sprememba plačnega sistema.

Mes ne vidi razloga za stavko
Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes spora znotraj Sindikata železničarjev Slovenije ne komentira, upa pa, da se bo kmalu pomiril. "Zadevo bi sicer lahko uredili za zaprtimi vrati," je dejal o odločitvi zastopnikov dela sindikata, da razrešijo predsednika in imenujejo novega. V poslovanju Slovenskih železnic se spor znotraj največjega izmed desetih sindikatov na Slovenskih železnicah ne pozna kaj dosti, je v izjavi novinarjem povedal Mes. "Seznanjeni smo, da se v sindikatu dogaja zamenjava vodstva. Od tega se distanciramo in upamo, da se bodo zadeve čim prej uredile," je dejal.

"Ko si enkrat v težavah, se izusti veliko besed, ki se jih pozneje obžaluje," pa je generalni direktor Slovenskih železnic komentiral Zupančeve besede, da je v ozadju sindikalnega spora nekdanji nadzornik in predsednik sveta delavcev Silvo Berdajs, ki deluje po njegovih navodilih. Mes prav tako ni zaskrbljen nad odločitvijo tistega dela sveta sindikata, ki je v sredo nadaljeval sejo pod Zupančevim vodstvom, da se odmrzne junija zamrznjene stavkovne aktivnosti. "Ne vidim razloga za kakršne koli stavke," je dejal in dodal, da zaposlenim izplačujejo vse obveznosti, prav tako so rasle plače, lahko pa vedno obstajajo "neke zahteve, ki po navadi nimajo kaj dosti skupnega z realnostjo".

Spor na železnicah še traja