Cimos na ravni skupine zaposluje okoli 7.000 ljudi, od tega okoli 3.000 v Sloveniji. Foto: BoBo
Cimos na ravni skupine zaposluje okoli 7.000 ljudi, od tega okoli 3.000 v Sloveniji. Foto: BoBo

Vlada Alenke Bratušek je 18. aprila sprejela sklep, da s svojo aktivno udeležbo podpira prizadevanje Cimosa, njegovih lastnikov in bank upnic za rešitev in prestrukturiranje družbe. Zavezala se je, da bo takoj po odpravi nekaterih omejitev, med drugim po odobritvi državne pomoči Evropske komisije, Cimosu dodelila državno pomoč v obliki subsidiarnega poroštva v korist bank upnic za odobritev novih kratkoročnih kreditov v skupnem znesku 35 milijonov evrov.

Stepišnik: Reševati je treba dobra podjetja
V imenu države je sporazum parafiral minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik. Po parafiranju sporazuma je povedal, da je eden izmed pomembnih ciljev vlade reševanje zdravih, dobrih, a prezadolženih podjetij. Med ukrepi za to so tudi v sredo v državnem zboru soglasno sprejete spremembe zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah.

"S parafiranjem sporazuma so deležniki pokazali pripravljenost dati svoje prispevke k reševanju Cimosa, ki so ga vsi deležniki prepoznali kot perspektivno razvojno gospodarsko družbo v evropski avtomobilski industriji. Reševanje Cimosa lahko štejemo kot primer dobre prakse. Seveda bo postopek prilagojen specifičnostim posameznih podjetij, ki naj bi jih na tak način reševali. Vsekakor je za to potrebnega veliko znanja, novih pristopov in ne nazadnje pripravljenosti za iskanje rešitev in pravočasno odločanje," je še dejal Stepišnik.

Cimos kratkoročno nelikviden
Cimos, ki na ravni skupine zaposluje okoli 7.000 ljudi, od tega okoli 3.000 v Sloveniji, je v težkem finančnem položaju in sam v kratkem roku ne more zagotoviti potrebnih likvidnostnih sredstev.