Bo srbska banka AIK prevzela Gorenjsko banko? Foto: BoBo
Bo srbska banka AIK prevzela Gorenjsko banko? Foto: BoBo
SDH
SDH je odobril prodajo z odložnimi pogoji, ki niso izpolnjeni. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.


Kot je razvidno iz objave na spletni strani Narodne banke Srbije, je pri poslovanju AIK banke ugotovila nepravilnosti, vsak prevzem podrejene družbe zunaj Srbije pa bi lahko prispeval k večjemu tveganju in bi lahko potencialno ogrozil njen finančni položaj. Tako je odvzela sredi leta 2016 izdano soglasje za prevzem Gorenjske banke, ki ji ga je pred časom že odobrila. Tako AIK banka, ki ima v lasti že petino Gorenjske banke, ne more kupiti še dodatnega 37,6-odstotnega deleža, za katerega se je sicer že pred časom dogovorila s Savo.

Za nakup omenjenega deleža Gorenjske banke bi morala namreč AIK banka v mesecu in pol predložiti ne več kot 15 dni stara dokazila, da ima dovoljenja Narodne banke Srbije, Evropske centralne banke (ECB) in Banke Slovenije. Slovenski regulator dovoljenja srbski banki sicer ni odvzel, prav tako ima AIK banka še vedno tudi dovoljenje Evropske centralne banke.

NBS: Pogoji niso več izpolnjeni
Kot navaja Narodna banka Srbije, stalno nadzira boniteto in zakonitost poslovanja bank z vidika tveganj, ki bi lahko ogrozila njihov finančni položaj in podrobno spremlja vse dejavnike, ki bi lahko vplivali na njihov finančni položaj. Ob upoštevanju ugotovljenih nepravilnosti pri poslovanju je centralna banka ocenila, da za prevzem Gorenjske banke niso več izpolnjeni potrebni pogoji.

Narodna banka Srbije je, kot še izhaja iz zapisanega, sprejela in sprejema potrebne ukrepe. Če bi AIK banka znova zaprosila za izdajo soglasja za prevzem Gorenjske banke, pa bi centralna banka znova, tako kot doslej, ocenila formalno in dejansko izpolnjevanje vseh pogojev skladno z zakonom.
Kostić še ni izgubil upanja
Srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki želi prek svoje srbske AIK banke prevzeti Gorenjsko banko, je prepričan, da bo v "sprejemljivem roku" dobil vsa potrebna dovoljenja in končal postopek nakupa delnic banke.
Dela nadzornih organov sicer ne želi komentirati. "Oni imajo svoje postopke in mi jih bomo spoštovali. Mislimo, da bomo v ponovljenem postopku dobili soglasje za prevzem," je napovedal.

Na vprašanje, ali mu bo v 45 dneh uspelo zbrati dovoljenja in denar za nakup delnic Gorenjske banke, je dejal, da za AIK banko denar nikoli ni bil problem. Težave imajo le s postopki.

Cerar: Tuji investitorji so dobrodošli
Vprašanju o potezi Narodne banke Srbije se na srečanju slovenske in srbske vlade na Brdu pri Kranju nista mogla izogniti premierja Miro Cerar in Ana Brnabić.

Cerar je poudaril, da si slovenska vlada prizadeva v Slovenijo privabiti čim več tujih investicij. "Vsi tuji investitorji so v Sloveniji dobrodošli, tudi srbski, je pa treba upoštevati zakonodajo in stališča pristojnih regulatorjev," je pojasnil premier.

V konkretnem postopku se je po Cerarjevih besedah zgodilo to, da se je postopek prodaje Gorenjske banke začasno ustavil, končal pa se bo, ko bodo pristojni regulatorji dali vsa potrebna pojasnila. "V postopek se vlada ne umešava in se tudi ne sme, ker to ni v njeni pristojnosti," je poudaril.

Tudi njegova srbska kolegica Brnabićeva je dejala, da se v politiko Narodne banke Srbije ne vpleta. Z informacijo o odvzemu dovoljenja je seznanjena, ni pa o tem spraševala guvernerke Jorgovanke Tabaković, ker ne želi vplivati na odločitev, je pojasnila srbska premierka in poudarila, da je Narodna banka Srbije neodvisna institucija.

Skupščina za pogojeno prodajo
Objava srbskega regulatorja se je sicer zgodila po sredni skupščini Save, na kateri so lastniki – največja sta SDH in Kad – na predlog finančnega sklada York potrdili prodajo delnic Gorenjske banke AIK banki, a pod pogojem, da kupec v 45 dneh upravnemu odboru Save predstavi vsa potrebna dovoljenja bančnih regulatorjev za prevzem. Dokler banka v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića teh ne bo predložila, ne bo mogla kupiti delnic.

AIK banka, ki ima v lasti uradno 20,99 odstotka delnic Gorenjske banke, je sredi decembra sicer objavila namero za prevzem Gorenjske banke, a nato v določenem 30-dnevnem roku ni objavila prevzemne ponudbe. Prodajalci 37,6-odstotnega deleža Gorenjske banke so, kot je v sredo po skupščini povedala predsednica uprave SDH-ja Lidija Glavina, preverjali verodostojnost in ustreznost kupca.

Prodajo Gorenjske banke je Savi, potem ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljavske pravice. Nato je Sava oblikovala konzorcij za skupno prodajo 55 odstotkov delnic banke, v katerem so še Abanka, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Zavarovalnica Triglav.

AIK banka je po bilančni vsoti 1,4 milijarde evrov šesta največja banka v Srbiji, z nekaj manj kot šestodstotnim tržnim deležem. Gorenjska banka je po podatkih združenja bank za konec leta 2016 osma največja v Sloveniji. Konec lanskega septembra je njena bilančna vsota dosegla 1,73 milijarde evrov, s čimer je banka dosegala 4,7-odstotni tržni delež. Knjigovodska vrednost delnice je konec leta 2016 znašala 565 evrov.