Srbski dinar je letos v primerjavi z evrom močno pridobil. Foto: Reuters
Srbski dinar je letos v primerjavi z evrom močno pridobil. Foto: Reuters

Srbski dinar je bil letos namreč druga najuspešnejša valuta v Europi.
Dinar je letos pridobil 2,7 odstotka vrednosti, kar je drugi najboljši rezultat, takoj za moldavskim lejem. Kot razlog za tak uspeh Bloomberg v svoji analizi navaja sposobnost Srbije privabiti tuji kapital in investicije, kar nadomesti izgube, vezane na srbske težave na poti k evropskim integracijam.

Moč evra je močno padla zaradi velikih težav v evroobmočju, samo 2. decembra pa se je dinar v enem dnevu okrepil 0,8 odstotka v primerjavi z evrom, ko je banka Societe Generale najavila, da bo povečala posojila v Srbiji.

Prednost ekonomski, ne politični pokazatelji
"Mislim, da nihče te dni ne "kupuje" Srbije na osnovi zgodbe o (ne)pristopanju EU-ju," je povedal Timothy Ash, vodja oddelka banke Royal Bank of Scotland za nove trge. "Nisem naklonjen mišljenju, da bo vlagatelje kaj posebej skrbel zadnji razvoj dogodkov, saj po težavah evra priključevanja EU-ju ne vidijo več v povsem isti luči."
Ali, povedano drugače, kriza v evroobmočju je vlagatelje pripeljala do tega, da dajejo zdaj prednost ekonomskim, ne pa političnim pokazateljem.

Podobno razmišlja tudi upravitelj skladov Landesbank Berlin Investa Lutz Roehmeyer, ki meni, da politično nazadovanje zaradi odlaganja kandidature "ne bo velika drama". "S tako malo vpletenimi tujimi vlagatelji kakega večjega razočaranja ni, ker tisti, ki so investirali tako, kot smo mi, niso pričakovali, da bo šlo pri pogovorih z EU-jem vse gladko."
Roehmeyer še dodaja, da bodo na dinar in srbske obveznice bolj vplivale parlamentarne volitve prihodnje leto.

Podpora proevropski politiki srbskega predsednika Borisa Tadića je sicer v zadnje pol leta močno padla, javna podpora vstopu v EU pa je padla na rekordno nizkih 53 odstotkov.