Gregor Breznik, direktor Ultre, zavrača vsa namigovanja, da naj bi bila Ultra vpletena v zamenjavo pred kratkim odstavljenega direktorja TEŠ-a Uroša Rotnika. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Breznik, direktor Ultre, zavrača vsa namigovanja, da naj bi bila Ultra vpletena v zamenjavo pred kratkim odstavljenega direktorja TEŠ-a Uroša Rotnika. Foto: MMC RTV SLO
Rotnik žrtev strankarskih interesov

Direktor Ultre zavrača namigovanja, da so politični interesi, v katerih bi bila vpletena Ultra, igrali vlogo v nedavnem dogajanju v Šoštanju. Srečko Meh pa zatrjuje, da obstajajo priče dogovorov in groženj z Gregorjem Golobičem.

"Takšnih zapisnikov je več, ko se je skupina okoli Ultre povezovala oz. pripravljala na posle v Termoelektrarni Šoštanj, in še več takih zapisnikov. Imamo tudi priče dogovorov in groženj z Gregorjem Golobičem," je novinarki Televizije Slovenija Duški Lah dejal velenjski podžupan in član SD-ja. "To je poskus reševanja iz zagate v zadnji sili," pa o domnevnih dokazih, ki jih omenja Meh, pravi Gregor Golobič.

Breznik: Ultra letos opravila le en servis
Po besedah direktorja Ultre Gregorja Breznika je podjetje v TEŠ-u letos opravilo en servis v obstoječih rezervoarjih, za katerega je prejelo plačilo 1.521 evrov. Direktor podjetja je še zatrdil, da niti Ultra niti katera izmed družb v njeni poslovni skupini nima izdelkov, ki bi lahko bili uporabljeni v projektu gradnje šestega bloka v Šoštanju, poleg tega je dodal, da se Ultra v celoti umika s slovenskega trga.

Siceršnje sodelovanje Ultre s termoelektrarno je bilo omejeno na druge posle in se ni nanašalo na gradnjo novega bloka. Od leta 2000 pa so po večinoma telefonskih naročilih za elektrarno priskrbeli nekatere dele in opravili nekaj servisov v skupni vrednosti 26.592 evrov.

Po poročanju Duške Lah za TV Dnevnik računi iz leta 2002 dokazujejo, da je Ultra opravljala posle za okoli 18.000 evrov - gre za meritve nivojev na razervoarjih -, zadnji račun pa je (sicer za manjši znesek) iz leta 2009. Član SD-ja in župan mestne občine Velenje Bojan Kontič o tem pravi: "Če ta račun je, znesek na njem sploh ni pomemben. Gre le za to, ali je bilo poslovanje ali ne." Golobič je v petek zatrjeval, da Ultra nima takih produktov za TEŠ.

Predsednik stranke Zares ob tem še pravi: "Gre za poskus zavajanja. Vsi vedo, da to podjetje ni kapitalsko povezano, da ne sodi v Ultro in da je že tri leta v lasti Istrabenza Gorenje. Verjetno ima pravico, čeprav ima v imenu podjetja Ultra, poslovati v Sloveniji."

"Leta 2007 je bilo kar nekaj hude krvi"
Tako direktor direktorata za energijo Janez Kopač kot predsednik Zaresa Gregor Golobič sta zanikala namige, da naj bi bil Uroš Rotnik s položaja direktorja TEŠ-a odstavljen, ker podjetje Ultra ni dobilo posla v elektrarni. Rotnik je za TV Dnevnik sicer znova zatrdil, da je bilo leta 2007, ko Ultri ni bila podaljšana pogodba, "kar nekaj hude krvi".

Ministrica Radićeva pa ob tem Rotniku očita, da mu ni do tega, da bi odšel s položaja, ker mora morda opraviti še kakšno domačo nalogo in kaj počistiti za seboj. Rotnik pa je odgovarja: "Vse sem delal transparentno, po črki zakona, zato se ne bojim revizije".

S sporočilom za javnost pa so se odzvali tudi člani projektne skupine za TEŠ 6 pod vodstvom Bojana Brešarja. Prepričani so, da prvak stranke Zares ne more ali ne želi dojeti njihovih strokovnih in ne politikantskih argumentov.

Radićeva: Upam, da ne bo Kopač obupal in odstopil
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić pa je na novinarski konferenci glede direktorja direktorata na njenem ministrstvu opozorila na svoj odgovor v klepetu za MMC in ponovila, da razlogov za zamenjavo Kopača ne vidi. V tem trenutku uživa njeno zaupanje in je po njenih besedah eden učinkovitejših direktorjev. Radićeva se boji le, da bi Kopač zaradi vseh očitkov, ki jih je deležen, obupal sam in s položaja odstopil.

Rotnik žrtev strankarskih interesov