Na skupščini družbe je bilo navzočega 83,21 odstotka kapitala. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Na skupščini družbe je bilo navzočega 83,21 odstotka kapitala. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Pivovarna Laško: Kmalu tožba zoper Boška Šrota?

Po predlogu uprave in nadzornega sveta bi Pivovarna Laško postala obvladujoča družba v pogodbenem koncernu, Pivovarna Union, Radenska in Fructal pa odvisne družbe, a se je zapletlo že na začetku skupščine, ko je NLB predlagal, da se predlog reorganizacije skupine umakne z dnevnega reda do prihodnje skupščine.

NLB preoblikovanje sicer podpira, a ...
Nova Ljubljanska banka je prek poooblaščenca sporočila, da predlog oblikovanja pogodbenega holdinga podpira, vendar meni, da pogoji za potrditev predloga še niso izpolnjeni. V banki, ki je po po zasegu Infondovih delnic skoraj 20-odstotna in največja posamična lastnica skupine, želijo namreč najprej prejeti potrjen načrt poslovne in finančne reorganizacije.

Uprava pivovarne se z umikom ni strinjala, delničarji pa so nato predlog, ki bi za potrditev potreboval tri četrtine oddanih glasov, zavrnili.

Uprava mora v šestih mesecih vložiti odškodninsko tožbo
Na skupščini so še odločili, da nekdanjemu predsedniku uprave Bošku Šrotu ne podelijo razrešnice, potrdili pa so tudi predlog sklepa, v skladu s katerim mora uprava najpozneje v roku šestih mesecev vložiti ustrezno odškodninsko tožbo.

Delničarji niso podprli predloga malih delničarjev, ki so pozivali k sprejetju sklepa, v skladu s katerim bi uprava morala vložitvi tožbe tako proti Šrotu kot tudi proti odgovornim nekdanjim nadzornikom - Tonetu Turnšku, Borisu Završniku in Simonu Zdolšku, ki so kot nekdanji nadzorniki po mnenju malih delničarjev soodgovorni za lansko izgubo (Laško ima 450 milijonov evrov dolga), saj niso preprečili Šrotovega izčrpavanja skupine.

Namesto Turnška Groznik
Za novega člana nadzornega sveta, ki bo nadomestil Toneta Turnška, ki je odstopil aprila, je skupščina pivovarne imenovala Petra Groznika, ki ga je predlagal NLB. Njegov mandat začne teči z današnjim dnem, iztekel pa se bo 31. avgusta 2013.

Pivovarna Laško: Kmalu tožba zoper Boška Šrota?