Nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot je obtožen zlorabe položaja ali pravic v treh primerih in ponareditve ali uničenja listin. Foto: BOBO
Nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot je obtožen zlorabe položaja ali pravic v treh primerih in ponareditve ali uničenja listin. Foto: BOBO
Pajkova mreža
Vodi pajkova mreža okoli Pivovarne Laško do Boška Šrota? Foto: MMC RTV SLO
Igor Bavčar
Igorju bavčarju je sodišče že začasno zamrznilo premoženje 21,7 milijona evrov. Foto: BOBO

Nekdanji prvi mož Pivovarne Laško je obtožen zlorabe položaja ali pravic v treh primerih in ponareditve ali uničenja listin. Po poročanju časnika Večer tožilstvo Šrotu očita, da je pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabil položaj, s tem ko je drugemu pridobil premoženjsko korist.

Obtožen tudi menedžerskega prevzema ...
Tožilec Jože Kozina mu tako med drugim očita, da je med 20. in 30. junijem 2009 kot direktor Pivovarne Laško, v katere koncern so spadala tudi podjetja Radenska, Delo, Pivovarna Union ter Fructal, in kot predsednik nadzornega sveta družbe Pivovarna Union in Radenska med 23. decembrom 2008 in 13. oktobrom 2009 izvršil menedžerski prevzem skupine Pivovarna Laško.

To naj bi izvedel tako, da je po njegovem navodilu in z njegovim denarjem Danijela Rakovič 20. julija kupila gospodarsko družbo Kolonel, ki je pozneje prevzela družbo Center Naložbe, ta pa nato družbo Infond Holding, prek katere je Šrot, kot trdi Kozina, 8. februarja 2008 ob pomoči "slamnatih" podjetij Cestno podjetje Maribor, Fidina in Koto izvedel prevzem skupine Pivovarne Laško.

Že 2. avgusta 2006 je namreč Šrot prek družbe Atka-Prima s "slamnato" lastnico Rakovičevo obvladal tudi Kolonel in kot fizična oseba lastniško tudi celotno verigo večstopenjskega koncerna, od družbe Atka-Prima do Fructala.

in odrejanja posojil
110 strani dolga obtožnica navaja, da je Šrot na sedežu družbe Radenska v Radencih med 20. junijem in 11. julijem 2006 njihovim predstavnikom odredil odobritev posojila v višini skoraj 4,4 milijona evrov. Pri tem je po mnenju tožilstva šlo za nezakonito odobrena posojila za Kolonel. V te posle je Šrot vključil tudi obtoženo Vesno Rosenfeld, lastnico podjetja Durox. Posojila iz Radenske so najprej odpotovala na račune Duroxa, ta pa je denar prenakazal kot posojilo v višini skoraj 1,7 milijona evrov družbi Kolonel.

Da bi zakrili sledove, je bil preostanek posojila iz Duroxa prenakazan na Cogito in Marab, od tam pa spet na Kolonel. Denar je Kolonel porabil za nakup nekaj več kot 1,9 milijona navadnih imenskih delnic izdajatelja Infonda Holdinga, ki je Kolonelu v nadaljevanju predstavljal podlago za prevzem družbe Infond Holding.

Pivovarna Laško oškodovana za 109 milijonov evrov
Šrot naj bi enako ravnal v več primerih. Glede na obtožnico je Radenski, Pivovarni Union, Pivovarni Laško, Fructalu in Delu večkrat naročil izplačila različnih posojil več družbam, predvsem Centru Naložbe in Infondu Holdingu, ki po mnenju tožilstva družbam skupine Pivovarna Laško posojenega denarja nista vrnila in je zato nastala škoda v višini kar 109.150.000 evrov. Obtožnica zoper Šrota še ni pravnomočna.

Bavčar nezakonito do 21,7 milijona evrov?
Obtožnica bremeni tudi nekdanjega direktorja Istrabenza Igorja Bavčarja, ki naj bi nezakonito prišel do 21,7 milijona evrov. Bavčar naj bi razpolagal z denarjem, za katerega je vedel, da je bil pridobljen s kaznivimi dejanji. Naročil je prenakazilo denarja, ki naj bi predstavljal del kapitalskega dobička, iz družbe Microtrust na svoje osebne račune, čeprav je vedel, da naj bi ga Microtrust iztržil nezakonito.

Bavčar je tako nezakonito prišel do 21.680.000 evrov, saj je, s tem ko je podpisal prirejene oz. ponarejene "pogodbe o ustanovitvi nakupne in prodajne opcije" z družbo Microtrust, v zvezi s prodajo večjega števila delnic ITBG sodeloval pri "pakiranju" svežnja številnih delnic ITBG-ja pri Pivovarni Laško.