V štorski jeklarni so odpovedali dveurno opozorilno stavko. Foto: BoBo
V štorski jeklarni so odpovedali dveurno opozorilno stavko. Foto: BoBo

Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak je pojasnil, da gre pri potezi vodstva družbe za kršitev zakona o stavki, zato so zadevo prijavili pristojni inšpekciji. Zadnji teden so se morali zaposleni s podpisi tudi izreči, ali bodo stavkali ali ne.

Stavka je bila napovedana med 13. in 15. uro, in sicer zaradi nepripravljenosti vodstva podjetja za socialni dialog s sindikatom. Stavkalo naj bi od 170 do 180 delavcev v obratu jeklarna, ki ima sicer 520 zaposlenih. Osnovna stavkovna zahteva je dvig plače zaposlenim v obratu jeklarna za 25 odstotkov zaradi zahtevnih delovnih razmer. Novak je dejal, da jim je vodstvo družbe odgovorilo, da takšen dvig plače za njih ni sprejemljiv.

"Dvig plače zahtevamo zaradi težkih pogojev dela. Nekateri delavci v jeklarni morajo delati z dihalnimi respiratoji, saj je veliko prahu, zelo moteč je tudi precejšen hrup," pojasnjuje predsednik stavkovnega odbora Roman Čelešnik in dodaja, da vseeno upa na dialog z vodstvom družbe.

Čelesnik je še dejal, da jim vodstvo Štore Steel na pisne dopise stavkovnega odbora, ki je bil formiran 20. aprila, ne odgovarja. Po njegovih podatkih je povprečna bruto plača v jeklarni od 1400 do 1600 evrov, delavec s polno delovno dobo pa dobi 420 evrov pokojnine.

Gvido Novak konfederacije sindikatov je omenil tudi, da so skupaj s sindikatom Skei hoteli stavkati že junija lani, a se je potem Skei premislil. Pomočnik direktorja Štore Steel Gorazd Tratnik pa je v torek dejal, da se s sindikatom Skei in Konfederacijo slovenskih sindikatov pogajajo o dvigu osnovnih plač ter da so zaposlene opozorili, da stavka ni organizirana skladno z zakonom, ker to ni odločitev večine zaposlenih v podjetju niti je ne organizirata omenjena sindikata.

Zaradi groženj z odpovedmi preklicana stavka v jeklarni Štore Steel
Zaradi groženj z odpovedmi preklicana stavka v jeklarni Štore Steel