Primorje je le še korak od prepada. Z njim pa tudi usode stotin delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Primorje je le še korak od prepada. Z njim pa tudi usode stotin delavcev. Foto: MMC RTV SLO

V Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije (SDGD) in Sindikatu SDGD v družbi Primorje zato najostreje obsojajo in protestirajo proti popolni brezbrižnosti gospodarskega ministrstva in celotne vlade pri reševanju družbe Primorje, so sporočili. Vlado so k premisleku pozvali tudi v sindikatu KS 90 v družbi Primorje.

Primorski poslanci SDS-a pa pozivajo nekdanjega predsednika uprave in solastnika Primorja Dušana Črnigoja, naj vloži lasten kapital in tako reši 1.400 zaposlenih, če meni, da ima družba program in možnosti za rešitev iz nastalega položaja. Danes se namreč izteče moratorij za plačilo bančnih posojil. Zdaj družba prosi še državo za 20-milijonsko dokapitalizacijo.

Banke že prodajajo
Občina Ajdovščina je lastnike Primorja že pozvala, naj se odpovedo lastništvu in tako preprečijo propad. Factor banka pa je za 2. april že objavila dražbo za prodajo 154.660 delnic Primorja, ki jih je zastavilo podjetje Primorje Holding.

Tudi NLB za 6. april napoveduje dražbo 590.837 delnic Primorja. Začetna izklicna cena za celoten paket delnic Primorja, ki ga prodaja NLB in ki predstavlja 75-odstotni delež družbe, znaša 11 milijonov evrov.

Najkrajšo spet potegnili delavci
Ob stečaju Primorja bi "najkrajšo ponovno potegnili zaposleni v Primorju", je napovedal predsednik sindikata KS 90 v Primorju Ilija Vukoje. Z največjega števila zaposlenih, 1.552 ljudi leta 2007, se je ta številka zmanjšala na današnjih 725.

Na novogoriški območni službi zavoda za zaposlovanje so zaradi napetih razmer v stalnem stiku s Primorjem, je potrdila direktorica območne službe Lučila Hvala. Če bi šlo podjetje v stečaj, bi samo na območju ajdovskega urada za delo brez zaposlitve ostalo 400 ljudi. "To pomeni, da bi se število brezposelnih povečalo na okoli 1800," je še dejala.