Klasje Celje je končalo v stečaju, njegov brezglutenski program  pa edini uspešno deluje. Foto: Bobo
Klasje Celje je končalo v stečaju, njegov brezglutenski program pa edini uspešno deluje. Foto: Bobo

Na morebitnega novega lastnika se bodo prenesle tudi vse pravice, ki so povezane s pravnim položajem Klasja pri opravljanju podjema, kot so: registrirana blagovna znamka Fenix, pogodbena razmerja z osmimi kupci brezglutenskih izdelkov iz šestih držav in pravica do uporabe proizvodne lokacije. Izklicna cena je določena v višini 2,1 milijona evrov, kar je tudi tržna vrednost poslovne celote. Varščina znaša skoraj 106.000 evrov.

Proizvodnja brezglutenskih izdelkov poteka na 1200 kvadratnih metrov, trenutno pa je v tem programu zaposlenih 25 delavcev, od katerih jih ima 17 sklenjeno delovno razmerje za nedoločen čas.

Stečajni upravitelj do sredine septembra zbira tudi nezavezujoče ponudbe za rabljeno opremo, ki je v celjskem lokalu Štručka. Pri prodaji drugega premoženja pa so težave. Zapletlo se je namreč pri vrednejših nepremičninah Klasja v Spodnji Hudinji v Celju in Velenju, na katere je v zemljiški knjigi vpisana prepoved odtujitve in obremenitve Okrožnega sodišča v Celju zaradi kazenskega postopka.

Kontarščak je zato na specializirano državno tožilstvo priglasil zahtevek, s katerim zahteva takojšnjo vrnitev vseh neprenesenih nepremičnin v korist Klasja, vendar do sprostitve plomb še ni prišlo, je razvidno iz zapisnika upniškega odbora Klasja.

Po Kontarščakovi oceni je prodaja nepremičnin, ki bi jih prodajali skupaj s stroji in opremo, otežena, ker Klasje ni zemljiškoknjižni lastnik omenjenih nepremičnin.