Predstavnik nekdanjih delavcev Steklarske nove napoveduje tudi možnost vložitve tožb. Foto: MMC RTV SLO
Predstavnik nekdanjih delavcev Steklarske nove napoveduje tudi možnost vložitve tožb. Foto: MMC RTV SLO
ZPIZ
Z novim zakonom naj bi bili neplačani prispevki predvidoma javno objavljeni. Foto: MMC RTV SLO
Neplačani prispevki ne bodo vplivali na pokojnino

Poleg tega bo vlada namenila posebno pozornost sistemu plačevanja prispevkov pri spreminjanju pokojninske in davčne zakonodaje, posebna medresorska skupina pa bo preučila možnosti, da se posledice neplačevanja prispevkov v podjetjih, kjer se je to zgodilo, ne bi prevalile na posameznika.

Tako je bilo sklenjeno na sestanku premierja Boruta Pahorja z prestavniki delavcev Mure, Industrije usnja Vrhnika in Steklarske nove, ki so se ga udeležili tudi ministra za finance in delo Franc Križanič in Ivan Svetlik ter predsednik uprave Kapitalske družbe Borut Jamnik.

Predstavniki delavcev s sklepi sicer niso zadovoljni, saj si želijo zavez vlade, da bo problematiko neplačevanja prispevkov odpravila tako dolgoročno kot po posameznih primerih.

"Danes tako nismo dorekli ničesar. Zaveze vlade želimo v pisni obliki, potem pa se bodo pogovarjali naprej," je dejal predstavnik nekdanjih delavcev Steklarske nove Stjepan Miklaužić.

"Konkretna rešitev ni bila ponujena. Povedano je bilo samo, da se bodo zadeve za nazaj skušale reševati individualno, vsak oškodovanec se bo lahko obrnil na ministrstvo za delo, v prihodnje pa se bo ta problematika reševala z zakonodajo," je dejal Miklaužić, ki je za nekdanje delavce Steklarske nove napovedal možnost vložitve približno 230 tožb ter celo stavke ali prevzema družbe s strani zaposlenih.

"Že dvakrat smo šli žejni čez vodo"
Predsednik sindikata Neodvisnost Drago Lombar pričakuje pisni dogovor, ki naj bi ga na mizo dobili v roku 14 dni. "Doslej smo bili že dvakrat žejni prepeljani čez vodo," je dejal.

Po Lombarjevih besedah pa je država obljubila, da bo za delavce, ki se bodo upokojevali, pripravljena osnova za izračun pokojnine. Če bo ta nižja, kot bi bila, če bi bili plačani prispevki, bo država izpad pokrila.

Minister Svetlik je problematiko neplačevanja prispevkov označil kot posledico sistema, ki deluje neustrezno, saj je nadzor nad plačevanjem premajhen in ima lahko posledice tudi za posameznike.

Sicer pa je minister povedal, da se skladno z zakonom o stečajnem postopku ugotavlja, koliko sredstev je na voljo za poplačilo delavcev. Če jih ni, so neplačani prispevki in neizplačane plače predmet poplačil iz jamstvenega sklada.

Z novim zakonom objava neplačanih prispevkov?
Jamnik je v zvezi s podjetji, ki niso plačevala prispevkov, izpostavil, da morajo tako lastniki kot organi upravljanja ugotavljati odgovornost posameznikov, to je poslovodstva in nadzornega sveta. Kadar koli bo takšna odgovornost ugotovljena, bo zadeva predana sodnim oblastem, je poudaril Jamnik.

Povedal je tudi, da medresorska komisija že obravnava predlog, da se s spremembo zakona o davčnem postopku omogoči objavo neplačanih prispevkov ter da se zagotovi obveščanje vsakega posameznika o plačilu prispevkov.

Neplačani prispevki ne bodo vplivali na pokojnino