Steklarna Hrastnik pred časom; zdaj jo čakajo obsežne naložbe. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Steklarna Hrastnik pred časom; zdaj jo čakajo obsežne naložbe. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

V segmentu visoko kakovostne specialne steklene embalaže je steklarna lani izkoristila povečane proizvodne zmogljivosti in s tem dodatno utrdila svoj položaj v tem segmentu. Steklarna je z novimi razvojnimi projekti, s povečanjem prodaje lastne blagovne znamke HighGlass in prodaje obstoječim kupcem namreč dosegla 36-odstotno rast prihodkov in 54-odstotno povečanje donosnosti.

Na področju namiznega stekla so za 1,5-krat povečali število maloprodajnih verig, s katerimi sodelujejo tako v Sloveniji kot v tujini. Na področju razsvetljavnega stekla so se za 42 odstotkov povečali čisti prihodki od izdelave unikatnih svetil, ki hkrati prinašajo višjo dodano vrednost. Ob koncu leta 2015 pa Steklarna Hrastnik nastopa na trgu tudi pod novo blagovno znamko Hrastnik1860, ki "združuje vrednote hrastniških steklarjev - čistost, strast in kakovost", so sporočili iz družbe.

"Ključni dejavnik našega uspeha ostaja močna, učinkovita in zelo povezana ekipa sodelavcev, ki išče rešitve za izzive sedanjosti in izzive, ki bodo nastali jutri," je povedal generalni direktor steklarne Andrej Božič.

Dodana vrednost na zaposlenega se je lani zvišala za 14 odstotkov na 38.584 evrov. V poslovni enoti specialne steklene embalaže je bila še višja, znašala je 68.436 evra.
Kljub povečanemu obsegu dela v letu 2015 ostaja število poškodb pri delu še vedno za tretjino nižje kot v letu 2009, še navajajo v steklarni.

Dobiček raste
Steklarna Hrastnik je lani ustvarila 55,1 milijona evrov čistih prihodkov, kar je 14 odstotkov več kot leto prej. Lanski dobiček pred davki je porasel za 60 odstotkov na 7,1 milijona evrov. Po besedah Božiča letos načrtujejo približno 60 milijonov evrov celotnih prihodkov.

Božič je tudi povedal, da letos zaključujejo naložbo v avtomatsko kontrolno linijo, ki bo povezana z novim proizvodnim strojem za proizvodnjo parfumskih in miniaturnih stekleničk v enoti namiznega stekla.

Na ta način bodo za eno tretjino povišali proizvodnjo v enoti namiznega stekla, in sicer na skupno od 80 do 90 ton stekla dnevno. Dodatno bodo predvidoma letos prestavili še enega od strojev za proizvodnjo specialnih steklenic v enoto namiznega stekla.