Nekdanji delavci Steklarske nove so napovedali, da se bodo v Evropskem parlamentu srečali s slovenskim poslancem Milanom Zverom. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji delavci Steklarske nove so napovedali, da se bodo v Evropskem parlamentu srečali s slovenskim poslancem Milanom Zverom. Foto: MMC RTV SLO

Razočarani delavci Steklarske nove so ob obisku varuhinje človekovih pravic povedali, da politične volje za rešitev težave ni, napovedali pa so tudi, da bodo o svojem neurejenem položaju obvestili pristojne evropske ustanove.

Na srečanju pri varuhinji človekovih pravic oz. njeni namestnici so se dogovorili, da se bo varuhinja Zdenka Čebašek Travnik aktivno vključila v reševanje problematike neplačanih prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. Član odbora Božidar Hrup je povedal, da bo urad varuhinje od pristojnih institucij zahteval odgovor, zakaj nekdanjim delavcem Steklarske nove niso poravnali prispevkov oz. na kakšen način jih je mogoče poplačati. Končni odgovor urada Hrup pričakuje čez dva meseca.

Hrup napovedal srečanje z Zverom
Hrup je napovedal, da se bodo konec tedna srečali s poslancem v Evropskem parlamentu Milanom Zverom, od njega pa pričakujejo, da bo problematiko neplačanih prispevkov, s katero se spoprijema vse več slovenskih podjetij, predstavil v edini neposredno izvoljeni instituciji Evropske unije.

Nekdanji delavci Steklarske nove so pred tednom dni na zboru v Rogaški Slatini sklenili, da bodo od vlade in Kapitalske družbe (Kad), ki je bila njihova lastnica, zahtevali poplačilo prispevkov za delovno in beneficirano delovno dobo ter izplačilo odpravnin. Svoje zahteve so delavci že pisno posredovali slovenski vladi.

Delavci napovedujejo proteste pred vlado
Po besedah predstavnika delavcev Stjepana Miklaužića so vladi in Kadu dali 30 dni časa za odgovor. Če odgovora do takrat ne bo, bodo nekdanji delavci Steklarske nove, ki jim država pet let ni plačevala prispevkov in jim je na ta račun dolžna 2,5 milijona evrov, skupaj z delavci Mure in Industrije usnja Vrhnika prišli protestirat pred vladno poslopje v Ljubljano.