Minister je zatrdil, da na nikakršen način ni vplival na izbor. Podjetje je državne subvencije sicer dobivalo tudi prejšnja leta. Foto: BoBo
Minister je zatrdil, da na nikakršen način ni vplival na izbor. Podjetje je državne subvencije sicer dobivalo tudi prejšnja leta. Foto: BoBo
Državni denar za Stepišnikovo podjetje

KPK za zdaj ne vidi težav.
Kot poroča časopis Finance, je bil razpis objavljen še pred ministrovim nastopom funkcije. Ko je bil izbor podjetij, ki so dobila državne razvojne spodbude, končan, pa je Stanko Stepišnik že zasedal svoj položaj.

Stepišnik: Glejte bolj pozitivno
Zatrdil je, da se je izločil iz vseh postopkov odločanja in nanje ni na nikakršen način vplival. Narobe pa bi bilo, če njegovo podjetje, ki redno kandidira na razpisih, naenkrat pri tem ne bi smelo sodelovati. Novinarje Financ je pozval, naj na zadevo gledajo "bolj pozitivno", saj gre za razvojno podjetje, ki državi prek davkov veliko vrne.

Težava je v interpretaciji zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, natančneje njegovem 35. členu. Zakon določa, da državni organi ne smejo poslovno sodelovati s subjekti, v katerih funkcionar prej omenjenega organa z več kot petimi odstotki sodeluje s kapitalom ali pri upravljanju. Vprašanje je, ali gre pri podelitvi državnih spodbud za poslovanje.
Na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so za časnik povedali, da zakon tovrstno poslovanje dopušča ob pogoju, da se je minister izločil iz vseh postopkov dodeljevanja konkretnih razvojnih sredstev. Ali se je minister dejansko izločil in s tem izognil nasprotju interesov, komisija v tej fazi še ne more oceniti, saj je bila z omenjenim primerom seznanjena danes iz medijev, so dejali in dodali, da iz pojasnil ministrstva za medije izhaja, da minister v postopku ni sodeloval.

SDM: Stepišnik naj odstopi
V Slovenski demokratski mladini (podmladku SDS-a) Stepišnika pozivajo, naj nemudoma odstopi, sredstva, ki jih je pridobilo njegovo podjetje, pa naj vrne v proračun. Sami so prepričani, da je Stepišnik vplival na razpis, njegovo zanikanje pa označujejo kot "sprenevedanje". Kot razlog za odstop navajajo še rezultate ministrovega dela, ki "gospodarstvenike silijo v tujino ali k zmanjševanju obsega lastnega dela".

Državni denar za Stepišnikovo podjetje