Država je samostojnim podjetnikom do konca leta 2020 izplačala 780 miilijonov evrov različnih pomoči. Koliko milijonov bo vrnjenih, je za zdaj težko napovedati. Foto: Pixabay
Država je samostojnim podjetnikom do konca leta 2020 izplačala 780 miilijonov evrov različnih pomoči. Koliko milijonov bo vrnjenih, je za zdaj težko napovedati. Foto: Pixabay

Finančna uprava je samo prek portala e-davki prejela že 6400 vlog za vračilo zneskov, ki so jih samostojni podjetniki v obliki mesečnega temeljnega dohodka prejemali v času zaprtja dejavnosti zaradi epidemije. Končno število vlog bi bilo lahko še večje, koliko denarja bodo podjetniki vrnili, tako še ni znano. Zagotovo pa se bodo vračila merila v več milijonih evrov. Finačna uprava bo ob tem omogočila vračilo pomoči v šestih obrokih.

"Moje vračilo bo 4400 evrov. Še dobro, da sva z računovodkinjo pravočasno prekinili državno pomoč, da ni bilo na koncu še več," je za Televizijo Slovenija povedala samostojna podjetnica, ki je lani januarja šele odprla kozmetični salon in ga nato zaradi epidemije imela večino leta zaprtega. Za prvi val ji je pripadalo 700 evrov mesečnega temeljnega dohodka, za drugega pa 1100. Tega mora zdaj vrniti.

Od septembra do decembra je bila brez dela, ob tem pa plačevala najemnino za poslovni prostor, obratovalne stroške in seveda prispevke. "In teh 4400 evrov, ki sem jih dobila, ni več, tako da ne vem, od kod bom vzela" pojasnjuje. Da bi se izognila vračilu denarne pomoči, bi morala izkazati najmanj 20-odstotni upad prometa v primerjavi z letom prej. A leto prej salona ni imela, zato so v izračunu upoštevani meseci epidemičnega leta. "V bistvu mi je država v povprečje prištela mesece, ko sem imela zaprto," opozarja samostojna podjetnica.

V nezavidljivem položaju tudi mnogi, ki opravljajo dve dejavnosti

Da način, kako je država nastavila pravila, ni pravičen, opozarja tudi direktorica Območne Obrtno-podjetniške zbornice Maribor Leonida Polajnar. Palico namesto kruha so na koncu dobili tudi samostojni podjetniki, ki opravljajo dve dejavnosti, opozarjajo tako računovodski servisi kakor tudi obrtno-podjetniška zbornica.

"Iz ene dejavnosti so morali financirati delavce druge dejavnosti, niso bili pa upravičeni do pomoči, ker so na eni dejavnosti delali preveč," pojasnjuje Jožica Planinšec Deržek iz računovodskega servisa Obzorje. Nekateri od teh so za pomoč vseeno zaprosili, zdaj jo bodo morali vračati. "V enem od teh primerov povračilo znaša okoli 25 tisoč evrov," je povedala Leonida Polajnar.

Vračanje državne pomoči