Litij-ionske baterije so v številnih napravah. Foto: Reuters
Litij-ionske baterije so v številnih napravah. Foto: Reuters

Takšen požar zaradi litij-ionske baterije lahko učinkovito pogasimo že z gasilnikom na vodo, je dejal vodja sejma Aleš Jug. Opozoril je, da število naprav z litij-ionskimi baterijami narašča, najdemo jih namreč v mobilnih telefonih in računalnikih, največje pa se nahajajo v električnih skuterjih, ki jih prav tako pogosto hranimo v bivalnih prostorih.

Te naprave moramo vedno uporabljati skladno z navodili proizvajalca, pri tem moramo poškodovane naprave pravilno odstraniti oziroma odstopiti v popravilo strokovno usposobljenim, je bil jasen Jug. Požare preprečujemo tudi z uporabo originalnih napajalnih kablov in naprav.

Do požara sicer najpogosteje prihaja pri napravah, ki so bile narejene doma ali bile kupljene od proizvajalca slabše kakovosti, običajno gre za azijske. Te požare dobro zaznava že javljalnik dima, je dejal Jug. Uspešno jih je mogoče gasiti tudi z navadnim gasilnikom na vodo ali s požarno odejo. Gasilniki na prašek so manj učinkoviti, a so boljše kot nič, je dodal.

Občasno se vnamejo todi električni avtomobili, a ti ne predstavljajo velikega tveganja. Foto: Pixabay
Občasno se vnamejo todi električni avtomobili, a ti ne predstavljajo velikega tveganja. Foto: Pixabay

Električni avtomobili

Požari na litij-ionskih baterijah vse pogostejših električnih avtomobilov Juga ne skrbijo v takšni meri, saj je ta trg veliko strožje reguliran, prav tako proizvajalci posvečajo pozornost kakovosti baterij. Pogostejši vzrok vžigov od baterij so tako napake na kabelskih instalacijah na polnilnicah. Jug ljudem priporoča, da naj se pred vgradnjo polnilnice za električni avtomobil v hiši posvetujejo s strokovnjaki.

Električna vozila in polnilne naprave tudi sicer opozarjajo na morebitne napake, ta opozorila je treba vzeti resno, je poudaril Jug. Sicer pa meni, da se električne avtomobile glede požarne varnosti preveč stigmatizira, saj ne predstavljajo takšnega tveganja. V primeru, da baterija v vozilu vendarle zagori, pa to predstavlja večje tveganje, saj se sprosti veliko energije in strupenih spojin, ki so nevarne predvsem za gasilce. Tudi zato Jug poudarja pomen preventive, saj se s tem zmanjša izpostavljenost prvih posredovalcev.

500 strokovnjakov

Sejem Varnost in preventiva 2022 se sicer danes in jutri odvija na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, organizatorji pa na njem pričakujejo 500 strokovnjakov s področja gašenja in reševanja, je povedal predsednik zveze društev varnostnih inženirjev Slovenije Stanko Ožbot.

Ob tem upa, da bo dogodek združeval stroko in omogočil pretakanje idej, nanj pa so posebej povabili še srednješolce, saj opažajo, da zavest o požarni varnosti izginja iz vzgojno-izobraževalnih programov.