Po podatkih Surs-a se je povečalo število prekarnih delavcev v Sloveniji. Teh naj bi bilo okoli 14.000. Foto: ARS
Po podatkih Surs-a se je povečalo število prekarnih delavcev v Sloveniji. Teh naj bi bilo okoli 14.000. Foto: ARS

V Sloveniji je delež samozaposlenih med vsemi delovno aktivnimi prebivalci nekaj nižji od povprečja EU-ja, kjer je 14-odstoten. Najmanj samozaposlenih imajo na Danskem (osem odstotkov), največ pa v Grčiji (30 odstotkov), je povedala namestnica generalne direktorice državnega statističnega urada (SURS) Karmen Hren.

Konec leta 2016 je bilo v Sloveniji 108.000 samozaposlenih, v preteklih desetih letih pa je bilo njihovo število najvišje leta 2010 (119.000), ko je bilo po podatkih iz poročila zavoda za zaposlovanje tudi največ prejemnikov subvencije za samozaposlitev.

Anketa, ki jo je SURS izvedel med samozaposlenimi, je pokazala, da se jih je približno 30 odstotkov samozaposlilo zaradi primerne priložnosti, četrtina jih je nasledila družinsko podjetje, desetina pa ni našla redne zaposlitve. Dve tretjini samozaposlenih ne zaposluje drugih delavcev, nekaj pa jih zaposluje tudi več kot 50 ljudi.

14.000 prekarnih delavcev
Hrenova je ob tem poudarila problematiko prekarnih delavcev, ki so jih na SURS-u opredelili kot skupino zaposlenih, ki nikogar ne zaposlujejo in delajo večinoma za eno stranko. Gre za elemente delovnega razmerja brez elementov pravnega varstva, je opozorila Hrenova.

Na vprašanje, koliko jih je, je Hrenova odgovorila, da usklajene definicije ni, vendar naj bi jih bilo okoli 14.000. V zadnjih letih se je njihovo število precej zvišalo, še leta 2012 se je gibalo okoli 9.000, je dodala. Zelo zadovoljnih s svojim trenutnim delom je 50,3 odstotka samozaposlenih, je še pokazala anketa. Med zaposlenimi je ta delež nekaj višji, 51,8-odstotka.

Težava zaradi bolniškega dopusta in neplačevanja
Največ samozaposlenih, ena petina, je kot največjo težavo pri delu v samozaposlitvi navedlo izpad prihodka v primeru bolezni. Druga najpogostejša težava je bil premajhen vpliv na določanje cene oz. vrednosti svojega dela, tretja pa neplačevanje strank oz. plačevanje z zamudo.