Januarska stopnja registrirane brezposelnosti je najvišja po izbruhu koronske krize proti koncu prvega četrtletja lani. Foto: Shutterstock
Januarska stopnja registrirane brezposelnosti je najvišja po izbruhu koronske krize proti koncu prvega četrtletja lani. Foto: Shutterstock

Pri moških je bila stopnja registrirane brezposelnosti januarja 8,7 odstotka, pri ženskah pa 10,3 odstotka. Stopnja dolgotrajne brezposelnosti je bila 4,2 odstotka, zelo dolgotrajne brezposelnosti pa 2,6 odstotka.

Najvišja stopnja registrirane brezposelnosti je bila v prvem mesecu letos v območnih enotah zavoda za zaposlovanje Murska Sobota (13,8 odstotka), Maribor (11,9 odstotka) in Sevnica (11 odstotkov), najnižja pa v območnih enotah Kranj (6,8 odstotka), Nova Gorica (6,9 odstotka) in Novo mesto (7,9 odstotka).

Največ registrirane brezposelnosti v pomurski in podravski regiji

Po statističnih regijah je bila stopnja najvišja v pomurski (13,8 odstotka), podravski (11,3 odstotka) in posavski (11 odstotkov), najnižja pa v gorenjski (6,8 odstotka), goriški (6,9 odstotka) in primorsko-notranjski (7,3 odstotka).

Januarska stopnja registrirane brezposelnosti je najvišja po izbruhu koronske krize proti koncu prvega četrtletja lani. Lani je vrhunec dosegla maja z 9,3 odstotka, nato na približno tej ravni ostala do avgusta, se zatem znižala na 8,6 odstotka, decembra pa znova malo poskočila na 8,9 odstotka. Januarja lani je bila stopnja registrirane brezposelnosti pri 8,2 odstotka.

Velja pa ob tem splošno strinjanje poznavalcev, da so protikoronski ukrepi države na trgu dela, denimo s subvencioniranjem čakanja na delo na domu in skrajšanega delovnega časa, veliko prispevali k temu, da brezposelnost ni še bistveno bolj narasla in da so bile posledice krize za trg dela omejene. Prav tako niso enako prizadeti vsi deli gospodarstva, saj je brezposelnost narasla predvsem v bolj prizadetem storitvenem sektorju.

Stopnja registrirane brezposelnosti predstavlja delež registriranih brezposelnih v skupnem številu delovno aktivnih. Zadnja gibanja pri številu registriranih brezposelnih so spodbudna.

Potem ko je februarja število registriranih brezposelnih v Sloveniji po treh mesecih rasti na mesečni ravni upadlo, in sicer za 3,8 odstotka, na 88.051, se padanje nadaljuje tudi marca. Po zadnjih razpoložljivih podatkih je bilo 18. marca na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 83.940 brezposelnih.

Manj spodbudne pa so napovedi odpuščanj v nekaterih proizvodnih obratih tujih podjetij. V zadnjih dneh sta večje odpuščanje v Sloveniji napovedala italijanska skupina Safilo v Ormožu in ameriški koncern Adient v Slovenj Gradcu.