Avgustovska vrednost blagovne menjave je bila višja tudi od tiste izpred dveh let.

Pokritost uvoza z izvozom je bila avgusta 85,1-odstotna, primanjkljaj v trgovinski bilanci pa je znašal pol milijarde evrov, je danes sporočil državni statistični urad.

Statistiki so ob tem postregli tudi s primerjavo z enakim obdobjem pred dvema letoma, torej še preden je svet zajela epidemija covida-19. Izvoz je bil avgusta letos v primerjavi z enakim mesecem 2019 večji za 20,3 odstotka, uvoz pa za 40,6 odstotka.

Vrednostno se je avgusta letos najbolj povečal izvoz blaga iz skupin zdravila, drugi medicinski in farmacevtski proizvodi, aluminij in električna energija. Izvoz proizvodov iz teh skupin je tudi največ prispeval k skupni rasti izvoza glede na avgust 2019. Pomemben delež k rasti izvoza v primerjavi z lanskim avgustom je prispeval tudi izvoz proizvodov iz skupin osebni avtomobili in olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov, razen surovih.

K rasti uvoza je v primerjavi s preteklima dvema letoma največ prispeval uvoz proizvodov iz blagovne skupine organsko-anorganske spojine, heterociklične spojine, nukleinske kisline in njihove soli ter sulfonamidi. Sledil je uvoz proizvodov iz skupin zdravila, tirna vozila in oprema, oprema za telekomunikacijo in aluminij. Uvoz proizvodov iz skupine olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov, razen surovih, ter uvoz električne energije sta se v primerjavi z lanskim avgustom vrednostno povečala, v primerjavi z letom 2019 pa zmanjšala.

Obseg trgovanja se je avgusta povečal tako s članicami kot z nečlanicami EU-ja. V države EU-ja je Slovenija avgusta izvozila za 1,9 milijarde evrov, kar je približno dve tretjini vsega izvoženega blaga in predstavlja 26,6-odstotno medletno rast. Iz držav EU-ja je medtem uvozila nekaj manj kot dve tretjini celotnega uvoza, in sicer za 1,9 milijarde evrov, kar je 27,2 odstotka več kot avgusta lani.

V preostale države je Slovenija avgusta izvozila za 900 milijonov evrov blaga, kar je 22,9 odstotka več kot leto prej, od tam pa uvozila za 1,3 milijarde evrov blaga oz. 62 odstotkov več. Na povečanje obsega uvoza blaga iz držav nečlanic je v precejšnji meri vplivalo okrepljeno trgovanje s Kitajsko, navajajo na statističnem uradu.

V prvih osmih mesecih skupaj je Slovenija izvozila za 25,4 milijarde evrov blaga, uvozila pa ga je za 25,8 milijarde evrov. Izvoz je bil glede na primerljivo lansko obdobje večji za 19,5 odstotka, uvoz pa za 26,9 odstotka. Primanjkljaj v blagovni menjavi je v osmih mesecih nanesel slabih 350 milijonov evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 98,6-odstotna.