Boxmark Leather bi rad nepremičnine tudi odkupil. Foto: MMC RTV SLO
Boxmark Leather bi rad nepremičnine tudi odkupil. Foto: MMC RTV SLO
Prevent nekoč
Nekaj ljudi bo delo vseeno ohranilo. Foto: MMC RTV SLO
V Preventu delo znova dobilo delo 250 delavk

Sodišče je tako pritrdilo predlogu stečajnega upravitelja Borisa Kastivnika. Kot je za Radio Slovenija povedal direktor družbe iz Kidričevega Marjan Trobiš, bi se proizvodnja lahko začela prihodnji teden, tako da bodo že v ponedeljek prvi delavci dobili zaposlitve, nato pa se bo število zaposlitev postopno povečalo na 150 do 200 ljudi. Celotna proizvodnja bo po vzpostavitvi zahtevanih pogojev prenesena v Radlje ob Dravi.

Trobiš sicer za prihodnost napoveduje odprtje še nekaj sto delovnih mest. V njihove načrte je vključena tudi lokacija v Mirni, a ta načrt bodo realizirali postopno, je povedal.

Pogodba z mesečno najemnino 26.000 evrov predvideva najem za šest mesecev, a prvi mož Boxmark Leatherja napoveduje, da ne bi radi ostali najemniki oziroma bi se radi sistematsko
lotili odkupa zgradb.

Delovna mesta za pet do osem let?
Trobiš je prepričan tudi, da bodo na ta način zagotovili delovna mesta za vsaj pet do osem let. Izključil ni niti možnosti, da bi v prihodnosti lahko delo dobili prav vsi, ki so bili zaposleni v Preventu avtomobilski deli.

Optimizem glede najema Preventovih prostorov je izrazila tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ki je prepričana, da zadnje informacije kažejo na dobro odvijanje poslov, če pa bo vse po sreči, bo nova družba, ki bo prevzela staro, v kratkem začela spet zaposlovati.

Erman: Najem ne predstavlja ovire za prodajo
Stečajni upravitelj Preventa Globala Boris Kastivnik je prepričan, da je oddaja v najem za zakonsko dopustno obdobje trenutno najboljša možnost. "V tem obdobju bomo dodatno preverjali možnosti, ali je po koncu najemnega odnosa realno nadaljevati proizvodnjo za potrebe avtomobilske industrije v neki drugi organizacijski obliki in s tem izkoristiti znanje in izkušnje, ki so se ustvarile v tem okolju," je povedal.

Grega Erman, stečajni upravitelj Preventa avtomobilski deli, pa je poudaril, da bodo ne glede na oddajo prostorov nadaljevali aktivnosti za cenitev in priprave na prodajo premoženja, ki je del stečajne mase. Najem za prodajo po njegovih besedah ne predstavlja ovire, prej prinaša prednosti.

Kot ocenjuje, bi prodaja prostorov v Radljah lahko stekla hitro, to pa glede na velikost prostorov ne velja tudi za Slovenj Gradec.

V Preventu delo znova dobilo delo 250 delavk