Stroški gostovanj med EU-jem in Zahodnim Balkanom se bodo znižali. Foto: BoBo
Stroški gostovanj med EU-jem in Zahodnim Balkanom se bodo znižali. Foto: BoBo

Deklaracijo o prostovoljnem znižanju stroškov podatkovnega gostovanja z letošnjim 1. oktobrom so decembra lani ob robu vrha EU-Zahodni Balkan v Tirani podpisali ponudniki iz BiH-a, Kosova, Srbije, Severne Makedonije, Nemčije in Avstrije. Med njimi je tudi avstrijska skupina A1, pod katero spada slovenski operater A1 Slovenija.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je takrat poudarila, je to dobro za gospodarstvo, turizem in ljudi.

Podpisniki izjave so se dogovorili, da bo znižanje stroškov gostovanja začelo veljati 1. oktobra 2023. Za dogovor o določitvi zgornje cene prenosa podatkov v obe smeri med EU-jem in Zahodnim Balkanom pa so si dali še nekaj mesecev časa.

Kot so pred dnevi sporočili v Bruslju, se bodo najvišje ravni maloprodajnih cen za en gigabajt podatkov zniževale na naslednji način: 1. oktobra 2023 na 18 evrov, 1. oktobra 2026 na 14 evrov in 1. oktobra 2028 na devet evrov.

Integracija Zahodnega Balkana

Komisar za sosedstvo in širitev Oliver Varhelyi je dogovor operaterjev pozdravil. "Znižanje cen gostovanja med EU-jem in Zahodnim Balkanom s 1. oktobrom letos bo prineslo koristi državljanom in podjetjem EU-ja in Zahodnega Balkana. Zavezani smo, da bomo po svojih najboljših močeh pospešili resnično integracijo Zahodnega Balkana v naš enotni trg," je zapisal v sporočilu za javnost.

V Bruslju pričakujejo, da bo določitev zgornje meje cen znižala cene gostovanja za uporabnike, ki potujejo med EU-jem in Zahodnim Balkanom. Omejitev cen spodbuja in poenostavlja poslovne, kulturne, turistične in druge izmenjave med EU-jem in Zahodnim Balkanom ter krepi povezave med sosednjimi regijami, so prepričani.

Način znižanja stroškov prepuščen operaterjem

O tem, na kakšen način bodo znižali stroške, na primer s popusti, posebnimi paketi ali novimi tarifnimi načrti, je v skladu s podpisano zavezo prepuščeno vsakemu operaterju posebej.

Nižja cena prenosa mobilnih podatkov bo morala biti na voljo najširšemu možnemu krogu končnih uporabnikov brez ovir ali pogojev, povezanih s paketi v domačem omrežju.

To je eden od ukrepov za približevanje regije EU-ju. Stroški mobilnega gostovanja v državah Zahodnega Balkana, kamor potujejo tudi številni Slovenci, so namreč glede na evrotarifo, ki je v veljavi v Uniji, bistveno višji.