V podjetju, ki izdeluje vzmeti za proizvajalce tvornjakov, čakajo na sprejetje zakona o subvencioniranem čakanju na delo, ki bi ga v uvedli takoj. Foto: EPA
V podjetju, ki izdeluje vzmeti za proizvajalce tvornjakov, čakajo na sprejetje zakona o subvencioniranem čakanju na delo, ki bi ga v uvedli takoj. Foto: EPA

Število naročil se je občutno zmanjšalo, v primerjavi z enakim obdobojem lani jih je manj za 62 odstotkov, napovedi pa niso spodbudne. Proizvodnja v zadnjih dveh mesecih celo stoji, in sicer od sedem do deset dni na mesec. Prve ukrepe so morali sprejeti že konec lanskega leta, ko so prešli na 36-urni delavnik in odpustili vse delavce, zaposlene za določen čas.

Novembra je bilo v podjetju zaposlenih še 263 delavcev, po izvedenem programu presežnih delavcev pa jih bo ostalo 121. Direktor podjetja Aleš Prikeržnik je ob tem dejal, da čakajo na sprejetje zakona o subvencioniranem čakanju na delo, ki bi ga v Styria Vzmeti uvedli takoj.

Podjetje Styria Vzmeti proizvaja vzmeti za proizvajalce tovornjakov, kot so Volvo, Renault Trucks, Man in Scania.

Podjetje je del avtomobilskega dela skupine Frauenthal Group, ki prav tako preživlja težke čase. Tovarne ima poleg Slovenije še v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Romuniji, Srbiji ter na Poljskem in Portugalskem. Skupno so družbi dohodki v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z istim lanskim obodbjem upadli za 48,8 milijona, na 109,4 milijona evrov. Izguba je osemmilijonska, lani pa so imeli skoraj tolikšen dobiček. Zaradi slabih poslovnih rezultatov so se že odločili prodati večinski delež v podjetjih v Düsseldorfu v Nemčiji in Kraljevu v Srbiji.

S. Z.