Minister Janez Cigler Kralj. Foto: TV Slovenija posnetek zaslona
Minister Janez Cigler Kralj. Foto: TV Slovenija posnetek zaslona
Za nadomestila za čakanje na delo izplačanih že 242 milijonov evrov

Koalicija je s četrtim koronazakonom podaljšala ukrep nadomestila za začasno čakanje na delo do konca 31. julija z možnostjo podaljšanja, a največ dvakrat po en mesec. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so ocenili, da je ukrep uspešen, učinkovit in da ga delodajalci še vedno potrebujejo, je na vladni novinarski konferenci povedal minister Janez Cigler Kralj.

Razmere se sicer izboljšujejo, je zatrdil. Pod prvim in drugim koronazakonu je država skrbela za okoli 270.000 zaposlenih, pod tretjim koronazakonom jih je bilo še 65.000, zdaj je številka padla na okoli 24.000 delavcev, je naštel.

Pohvale za dosedanje delo in opozorila pred posledicami staranja prebivalstva

Zadovoljen je tudi, da se je strma rast brezposelnosti po nekaj mesecih junija umirila, tako da je zdaj registrirano brezposelnih manj kot 90.000. Stanje se izboljšuje tudi na številu aktivnih delovnih mest, zato minister upa, da bomo kmalu nazaj na številki iz lanskega julija.

"Brez ukrepov, predvsem brez nadomestila za čakanje na delo, bi se kriza tukaj zagotovo odrazila," je poudaril.

Spomnil je, da je vlada, še posebej pa ministrstva, pristojna za reševanje epidemije in njenih posledic, nedavno dobila priznanje Organizacije za sodelovanje in razvoj za hitro tudi v svetovnem merilu dobro spopadanje z epidemijo. S tem je bilo rešenih veliko življenj pa tudi veliko delovnih mest, je izjavil minister za delo.

Razmere bodo še naprej budno spremljali in če bo to potrebno, ukrep še podaljšali. "Morda ne bo treba podaljševati," je sklenil Cigler Kralj.