Lani so se povečale trošarine za alkohol in cigarete, kar je vplivalo na cene  v skupini alkoholne pijače in tobak kot tudi na cene v skupini gostinske in nastanitvene storitve. Foto: BoBo
Lani so se povečale trošarine za alkohol in cigarete, kar je vplivalo na cene v skupini alkoholne pijače in tobak kot tudi na cene v skupini gostinske in nastanitvene storitve. Foto: BoBo

Državni statistični urad (SURS) je izračunal, da so se cene glede na metodologijo, ki se uporablja za primerjavo stopnje inflacije v članicah EU-ja, leta 2014 v povprečju znižale za 0,1 odstotka. Brez uravnavanja trošarin pa bi bila deflacija celo 0,7-odstotna.

Vlada je v trošarine za naftne derivate lani posegla desetkrat, šestkrat jih je zvišala in štirikrat znižala - najprej februarja, ko je z namenom olajšanja odprave posledic vremenske ujme zaradi snega in žleda znižanje veljalo le za dizelsko gorivo, nato pa za vse naftne derivate še junija, julija in avgusta.

Trošarine na goriva so imele največji vpliv na gibanje cen blaga in storitev v skupini prevoz, poleg tega pa tudi na cene v skupini stanovanje.

Trošarine za cigarete so se zvišale januarja in maja. Medtem ko se januarsko zvišanje ni odrazilo v spremembi maloprodajnih cen cigaret, pa so se po majskem zvišanju trošarin cigarete podražile. Aprila so se prvič po dveh letih zvišale tudi trošarine za alkoholne pijače, kar je vplivalo na cene v skupini alkoholne pijače in tobak kot tudi na cene v skupini gostinske in nastanitvene storitve.