Šušteršič si želi čim hitrejše prodaje Telekoma Slovenije, Zavarovalnice Triglav in Petrola. Foto: BoBo
Šušteršič si želi čim hitrejše prodaje Telekoma Slovenije, Zavarovalnice Triglav in Petrola. Foto: BoBo

Šušteršič je napovedal prodajo teh deležev v prvi polovici prihodnjega leta. "Če se to ne bo zgodilo, se lahko zgodi, da bomo sredi prihodnjega leta zaprosili za pomoč," je dejal finančni minister, ki verjame, da referenduma o slabi banki ne bo. Šušteršič namreč od ustavnega sodišča pričakuje, da bo do konca leta zavrnil zahtevo sindikatov za referendum o zakonu o slabi banki.

Šušteršič je poudaril, da obstaja več možnosti za rešitev vprašanja slabih terjatev, toda v vladi menijo, da je zakon najučinkovitejša in najhitrejša med njimi. "Upam, da bomo popravili razmere v bančništvu dovolj hitro, da se bomo izognili zunanji pomoči," je dejal minister.

"Glede na velikost slabih posojil bi lahko potrebovali državna jamstva zanje, in sicer v višini do 10 odstotkov BDP-ja. S tem pa bi se zaradi čiščenja portfeljev lahko povečala proračunski primanjkljaj in javni dolg države," je opozoril Šušteršič.

Vlada namerava prodati Telekom Slovenije, Zavarovalnico Triglav in Petrol. Reuters poudarja, da je Slovenija v nasprotju z drugimi "nekdanjimi komunističnimi državami" zadržala velik del podjetij v državni lasti, predvsem v bančništvu, zavarovalništvu in energetskem sektorju.