Leta 2019 so na Švedskem ugasnili enega od dveh reaktorjev v jedrski elektrarni v Ringhalsu. Foto: EPA
Leta 2019 so na Švedskem ugasnili enega od dveh reaktorjev v jedrski elektrarni v Ringhalsu. Foto: EPA

Na Švedskem trenutno obratuje šest jedrskih reaktorjev v treh nuklearkah, s katerimi država proizvede tretjino električne energije. Švedska vlada namerava spremeniti zakonodajo, ki trenutno dovoljuje največ deset jedrskih reaktorjev v državi.

Ministrica Pourmokhtari je dejala, da zakonodajne omejitve niso skladne "s sodobnim pogledom na jedrsko energijo". Dodala je, da bodo tudi poenostavili postopke za gradnjo novih reaktorjev, ki jih je trenutno dovoljeno graditi le na lokacijah obstoječih nukleark v Forsmarku, Oskarshamnu in Ringhalsu.

Načrti vlade so v domovini naleteli tudi na kritike. Profesor na Univerzi v Lundu in član Evropskega svetovalnega odbora za podnebje Lars J Nilsson je za Guardian izrazil nasprotovanje trditvam vlade, da so novi reaktorji potrebni. Zavzel se je za širjenje proizvodnje vetrne energije.

Švedi so na nezavezujočem referendumu leta 1980 podprli postopno opustitev jedrske energije. Od takrat je Švedska ugasnila šest od svojih dvanajstih reaktorjev.

Leta 2016 pa se je pod vlado Stefana Löfvena velika politična večina strinjala, da postopoma znova povečajo pridobivanje jedrske energije.

Z gradnjo novih naj bi nadomestili starajoče se reaktorje, ki so pri koncu življenjske dobe, saj so bili zgrajeni v 70. in 80. letih, poroča The Local Sweden.

"100-odstotna nefosilna energija"

Nova desničarska vlada pod vodstvom Ulfa Kristerssona je že takoj po prevzemu oblasti lansko jesen napovedala gradnjo novih reaktorjev in spremembo okoljskih ciljev iz "100-odstotno obnovljive energije" v "100-odstotno nefosilno energijo".