ECB naj bi na decembrski seji okrepil pandemični program odkupovanja obveznic. Foto: Reuters
ECB naj bi na decembrski seji okrepil pandemični program odkupovanja obveznic. Foto: Reuters

"V sedanjem okolju, v katerem so tveganja jasno usmerjena navzdol, bo svet ECB-ja natančno spremljal vse nove informacije, vključno z dinamiko pandemije, možnostmi za začetek uporabe cepiva in gibanjem deviznega tečaja," je ECB sporočil po seji sveta.

Decembra bodo pripravljene nove gospodarske napovedi ECB-ja, na podlagi posodobljene ocene pa bo svet prilagodil svoje instrumente. Cilj je zagotoviti, da pogoji financiranja ostanejo ugodni, tako da podpirajo gospodarsko okrevanje in zmanjšujejo negativne učinke pandemije na pričakovano gibanje inflacije, so poudarili v banki.

Predsednica banke Christine Lagarde je na novinarski konferenci po seji sveta ocenila, da okrevanje območja z evrom izgublja zagon, saj ponovna rast okužb z novim koronavirusom države sili v nove omejevalne ukrepe. "Okrevanje izgublja zagon hitreje od pričakovanj po močnem, čeprav delnem in neenotnem ponovnem zagonu gospodarske dejavnosti v poletnih mesecih," je dejala.

Svet ECB-ja je po njenih besedah enoten v oceni, da so potrebni dodatni ukrepi. "Izkoristili bomo vso fleksibilnost, ki jo imamo na voljo," je zatrdila.

Obrestne mere ostajajo nespremenjene

Obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja in obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita po današnji seji ostajajo nespremenjene na ravni 0,00, 0,25 oziroma -0,50 odstotka. Tako bo, vsaj dokler se inflacijske napovedi zanesljivo ne približajo ravni blizu dveh odstotkov.

Nespremenjen ostaja izreden program nakupa vrednostnih papirjev ob pandemiji (PEPP); njegov obseg za zdaj ostaja 1350 milijard evrov, trajanje pa najmanj do konca junija 2021. Svet ECB-ja bo glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa PEPP, znova investiral vsaj do konca leta 2022.

Nadaljujejo se tudi netonakupi v okviru rednega programa nakupov vrednostnih papirjev, in sicer na mesečni ravni 20 milijard evrov, poleg tega pa se bodo do konca leta nadaljevali tudi nakupi v okviru začasnega svežnja v vrednosti 120 milijard evrov. Svet ECB-ja še naprej pričakuje, da se bodo mesečni netonakupi v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev izvajali tako dolgo, kot bo potrebno, da se okrepi spodbujevalni učinek ključnih obrestnih mer, in da se bodo končali, tik preden začne dvigovati ključne obrestne mere ECB.

Svet ECB-ja namerava glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa, še naprej v celoti znova investirati, in sicer daljše obdobje po datumu, ko bo začel dvigovati ključne obrestne mere ECB.

Prav tako je banka še naprej pripravljena zagotavljati obsežno likvidnost tudi z operacijami refinanciranja. "Tretja serija ciljno usmerjenih operacij dolgoročnejšega refinanciranja (CUODR III) ostaja privlačen vir financiranja za banke, kar podpira bančno kreditiranje podjetij in gospodinjstev," so poudarili.

Večina analitikov sicer pričakuje, da bo svet ECB-ja na decembrski seji okrepil pandemični program odkupovanja obveznic. A Christine Lagarde je dejala, da je možnosti več, ECB pa bo preveril "vse instrumente", ki jih ima na voljo. "Odzvali smo se zelo hitro in zelo primerno," je dejala. "To smo storili v prvem valu in to bomo storili tudi v drugem."