V družbi letos pričakujejo 11-odstotni dvih prihodkov od prodaje. Foto: RTV SLO
V družbi letos pričakujejo 11-odstotni dvih prihodkov od prodaje. Foto: RTV SLO
Petrol napoveduje veliko rast prihodkov

Gledano širše pa bi s strani vlade napovedan dvig trošarin, po njegovih besedah, bistveno zmanjšal konkurenčnost slovenskega gospodarstva.
Za skupino Petrol je letos po besedah predsednika uprave družbe ključno utrjevanje položaja doma in v tujini. "Cilj je na vseh trgih, tudi na slovenskem, povečati tržne deleže," je dejal Svetelšek.

Skupina Petrol za letos načrtuje 11-odstotno povečanje čistih prihodkov od prodaje, ki naj bi dosegli 2,5 milijarde evrov. Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo naj bi dosegel 96,6 milijona evrov oziroma 19 odstotkov več od ocene za leto 2009, čisti dobiček pa naj bi se brez upoštevanja slabitve naložb okrepil za šest odstotkov na 43,2 milijona evrov.

Za zdaj še ni znano, koliko dobička je Petrol ustvaril lani, saj naložbe še niso vrednotene. Kot pravi član uprave Janez Živko, pa bodo slabitve naložb pomembno vplivale na načrtovanih 40 milijonov evrov dobička v lanskem letu. Petrol sicer zaradi slabitve ne pričakuje izgube, bo pa večji del dobička zmanjšan.

Sicer pa je pred Petrolom po Svetelškovih besedah konsolidacija družbe, ki bo temeljila na poslovanju v zaostrenih finančnih in gospodarskih razmerah. Petrol v letošnjem letu čaka eden največjih investicijskih ciklov vlaganja v energetiko in infrastrukturo, ne izključuje pa niti novih prevzemov.

Petrol napoveduje veliko rast prihodkov