Zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije boso morali poslanci ponovno sprejemati. Foto: MMC RTV SLO
Zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije boso morali poslanci ponovno sprejemati. Foto: MMC RTV SLO

Predlagatelj veta Jernej Lampret je na seji opozoril, da postopek noveliranja zakona ni bil voden pravilno, saj ni bilo predhodnega usklajevanja novele na strokovnem svetu vlade za šport, četudi zakon to zahteva. Dodal je še, da je novela ostala tudi brez po zakonu nujnega soglasja Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in da pri njenem sprejemanju niso bile upoštevane pripombe predstavnikov civilne družbe.

O noveli, s katero vlada spreminja sestavo sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji (FŠO), je Lampret dejal še, da so z njo oškodovane manjše športne zveze.

Lukšič se ne strinja s svetniki
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je vse očitke zavrnil. Med drugim je zatrdil, da so občine o predlogu novele razpravljale na posebnem posvetu, pri čemer pripomb niso podale, OKS pa je sprejel sklep, s katerim je vladi predlagal dopolnitev novele glede sestave FŠO, ki ga je ministrstvo za šolstvo in šport tudi upoštevalo.
Dodal je še, da je sestava sveta FŠO takšna, da ni prizadet noben interes. Za sprejetje te novele bodo morali poslanci ob vnovičnem odločanju v DZ zbrati absolutno večino.