Protestniki so opozarjali na vpliv velikih korporacij na politiko. Foto: Reuters
Protestniki so opozarjali na vpliv velikih korporacij na politiko. Foto: Reuters

Forum v švicarskem gorskem turističnem središču, ki se po nekaj okrnjenih izvedbah letos vrača v polnem obsegu, bo potekal pod naslovom Sodelovanje v razdrobljenem svetu.

Organizatorji pričakujejo okoli 2700 gostov. Med njimi bodo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemški kancler Olaf Scholz, južnokorejski predsednik Yoon Suk Yeol ter vodilni predstavniki Združenih narodov, Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne trgovinske organizacije in Nata.

Osrednje teme bodo energetska in prehranska kriza, visoka inflacija ob nizki rasti in visoki zadolženosti gospodarstev, novi izzivi za industrijo, družbene ranljivosti ter geopolitična tveganja, so sporočili organizatorji.

Zasneženi Davos v švicarskih Alpah. Foto: Reuters
Zasneženi Davos v švicarskih Alpah. Foto: Reuters

Organizatorji: Teme se prepletajo zaradi vojne v Ukrajini

Teme se medsebojno prepletajo bolj kot kadar koli prej, saj večina novih izzivov izhaja iz ruske agresije na Ukrajino, so poudarili organizatorji. Vojna je cene energentov pognala v nebo. Čeprav so se razmere nekoliko umirile, je kriza mnogim državam prinesla streznitev, da je čas za končanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv.

Tudi prehranska kriza ima z ruskim napadom na Ukrajino veliko skupnega, saj je Ukrajina znana kot žitnica Evrope in predvsem revnejšim državam predstavlja pomemben vir cenovno dostopne hrane.

Otežene globalne gospodarske razmere, ki jih je v veliki meri mogoče pripisati tudi pandemiji covida-19, so vodile v vrtoglave stopnje inflacije, kar je centralne banke spodbudilo k zviševanju obrestnih mer. Mnogi analitiki se še vedno bojijo začaranega kroga, ki bi ga to lahko povzročilo.

Fajon želi Slovenijo predstaviti kot moderno, socialno in zeleno državo

Vabilo je prejel tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob, ki pa se foruma ne bo udeležil, saj ima druge obveznosti, so za STA pojasnili v njegovem kabinetu. Slovenijo bo tako zastopala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je prejela ločeno vabilo, in sicer kot prva slovenska zunanja ministrica.

Kot je dejala po navedbah zunanjega ministrstva, na forum odhaja z jasno vizijo Slovenijo predstaviti kot moderno, socialno in zeleno državo, ki prevzema del odgovornosti za reševanje najbolj perečih izzivov sodobnega časa.

Svetovni gospodarski forum bo trajal do 20. januarja. Foto: Reuters
Svetovni gospodarski forum bo trajal do 20. januarja. Foto: Reuters

"Srečanje v Davosu bom izkoristila tudi za številna srečanja na temo slovenske kandidature za Varnostni svet Združenih narodov. Toliko vplivnih voditeljev na enem mestu predstavlja izjemno priložnost, da predstavimo argumente, zakaj smo odlična kandidatka," je poudarila. Fajon, ki v Švico odhaja brez posebne delegacije, bo med drugim sodelovala v več panelnih razpravah, prvič v sredo.

Protestniki opozorili na lobiranje naftne industrije

Forum v Davosu bo trajal do 20. februarja. V nedeljo, dan pred uradnim začetkom, so v Davosu potekali tudi protesti podnebnih aktivistov, ki so opozorili na veliko vlogo največjih onesnaževalcev na pogovorih.

Med gosti je namreč tudi 1500 predstavnikov gospodarstva, med njimi tudi največjih naftnih korporacij, kot so BP, Chevron in Saudi Aramco. "Sedeli bodo v isti sobi z državnimi voditelji in si prizadevali za svoje interese," je opozoril švicarski organizator protestov Nicolas Siegrist.