NLB-ju pri prodaji delnic Pivovarne Laško in Mercatorja sledijo tudi druge banke upnice. Foto: MMC RTV SLO
NLB-ju pri prodaji delnic Pivovarne Laško in Mercatorja sledijo tudi druge banke upnice. Foto: MMC RTV SLO
NKBM
Po stopinjah NLB-ja naj bi šel zdaj tudi NKBM. Foto: MMC RTV SLO
Prodali zasežene delnice

Vrednost Mercatorjevega svežnja je znašala 16,7 milijona evrov, vrednost svežnja Laškega pa 9,2 milijona evrov.

Zdaj se čaka še NKBM
Vrednost Mercatorjevih delnic v svežnju je bila enaka sredinemu enotnemu tečaju, tako da se je 100.000 delnic najboljšega soseda prodalo po 167,15 evra za delnico. Sveženj naj bi potemtakem obsegal 4,87 odstotka trgovske družbe. Sveženj pivovarne Laško je na drugi strani obsegal 285.463 delnic, se pravi 2,89 odstotka družbe. Prodajale so se za 32,31 evra.

Kot navaja časopis Finance, naj bi svežnja zasegla Abanka Vipa, z unovčenjem zavarovanj pa naj bi ji zdaj sledila še druga največja državna banka NKBM, pri kateri je Infond Holding za posojilo zastavil 1,9 odstotka Mercatorja in slab odstotek Pivovarne Laško.

Med novimi lastniki družb že Fin-Do, Publikum Fin in Banka Celje
Tako se izpolnjuje napoved, da bodo banke upnice sledile sredini potezi NLB-ja, ki je v sredo na Ljubljanski borzi prodal zasežena deleža Mercatorja (10,75 odstotka) in pivovarne (23,5 odstotka), s katerima je Infond Holding zavaroval nevrnjeno posojilo. Kot je znano, je večji delež kupila družba Fin-Do, ki je v 100-odstotni lasti NLB-ja, 3,9-odstotni delež pa je kupil Publikum Fin. Prav tako sta bila v sredo prodana še manjša svežnja obeh omenjenih družb, ki naj bi ju kupila Banka Celje.

NLB je o tem, da je Fin-Do pridobil 404.832 delnic podjetja, že obvestil prvega slovenskega trgvca. Predtem Fin-Do in njena matična družba NLB nista bila imetnika omenjenih delnic. Do preprodaje pa je, kot so zatrdili v največji slovenski banki, prišlo zato, da so vse zastavljeno premoženje čim prej spravili iz Infonda Holdinga.

Prodali zasežene delnice