Tudi kamniški Svilanit bo zaradi težav v panogi začel odpuščati. Foto: MMC RTV SLO
Tudi kamniški Svilanit bo zaradi težav v panogi začel odpuščati. Foto: MMC RTV SLO

150 delavcev bo brez dela ostalo že konec aprila, drugi pa nekoliko pozneje. Direktorica Mojca Šubic je dejala, da bodo v prvi fazi zmanjšali obseg proizvidnje, do konca leta pa naj bi podjetje ukinili.

V tekstilni tovarni Svilanit je sicer zaposlenih 480 delavcev, število presežnih delavcev pa se bo ugotavljalo tudi med likvidacijskim postopkom. V tem primeru je odpovedni rok 30 dni, čeprav lahko delavce po evropski direktivi v tem primeru obravnavajo kot tehnološki presežek z odpovednim rokom 150 dni, je dejal predstavnik ZSSS-ja Anton Rozman.

Delavcem, ki so presežek, sicer pripada tudi odpravnina, a se lahko zgodi, da je podjetje ne izplača s pojasnilom, da nima denarja za izplačilo. Med likvidacijskim postopkom lahko podjetje uvede stečaj, ustanovi novo družbo ali nadaljuje proizvodnjo v zmanjšanem obsegu, je še dejal Rozman.

Prenosa proizvodnje ne bo
Prenosa proizvodnje ne bo, je še dejala Šubičeva, na hčerinsko družbo Svilanit Svila pa bodo prenesli preostale funkcije matične družbe. Delavci naj bi po zagotovilih direktorice dobili vse, kar jim kot presežnim delavcem pripada.

Pred mesecem se je spremenila tudi lastniška struktura Svilanita, saj sta lastnika postala generalna direktorica Mojca Šubic, ki vodi likvidacijski postopek, in direktor financ in računovodstva Sašo Pušnik. Svilanit ima še dve hčerinski družbi v Zagrebu in Beogradu.

A. K. K.