TAB proizvaja industrijske baterije in akumulatorje za vozila. Foto: MMC RTV SLO
TAB proizvaja industrijske baterije in akumulatorje za vozila. Foto: MMC RTV SLO

Kritična je bila predvsem lanska pomlad, ko sta njihova realizacija in prodaja padli na polovico običajne, nato pa so se razmere postopoma izboljševale in leto 2020 je bilo na koncu glede na razmere še vedno dokaj uspešno. Leto so zaključili z 233 milijoni evrov prodaje, kar je pomenilo okoli 15-odstotni padec glede na leto prej.

"Ustrezno temu so bili slabši tudi ostali kazalci, eni bolj, drugi manj. Dobiček je z 22 kar krepko padel na 16 milijonov. Pri štartnih baterijah v kosih je bila prodaja le okoli štiriodstotna, pri industrijskih baterijah pa je bil padec najvišji, okoli 17 odstotkov. Kljub vsemu lahko v primerjavi z nekaterimi drugimi panogami leto ocenimo še vedno dokaj uspešno," je novinarski konferenci v Mežici povedal direktor Bogomir Auprih.

Njihovi glavni trgi na področju štartnih baterij še vedno ostajajo zahodnoevropske in ostale države Evropske unije, predvsem Italija in Španija, pa tudi Rusija in arabske države, ki skupaj pomenijo polovico prodaje, na trgu industrijskih celic pa so največji kupci v Nemčiji, Italiji, Španiji in na Nizozemskem.

Sorodna novica Metair Investments zaradi padca južnoafriške valute ne bo prevzel koroškega TAB-a

Veliko načrtovanih naložb

Mežiška družba je lani za investicije namenila 14,5 milijona evrov, na ravni skupine pa so za naložbe porabili dobrih 28 milijonov evrov. Investirali so predvsem v novo opremo in nepremičnine, ki jih bodo potrebovali za povečanje obsega proizvodnje, avtomatizacije, nove izboljšane tehnologije in varovanje okolja.

Podjetje letos po besedah Aupriha načrtuje še za dodatnih 5,7 milijona evrov naložb, na ravni skupine pa 10,7 milijona evrov, večinoma za infrastrukturo in novo opremo.

Na ravni skupine, ki vključuje podjetji TAB in TAB MAK, so v prvih petih mesecih realizirali za 142 milijonov evrov prodaje ter ustvarili 14,6 milijona evrov čistega dobička. Tako letos kot v naslednjih letih želijo zadržati obseg poslovanja na vseh ključnih trgih Evropske unije, državah nekdanje Jugoslavije in drugih evropskih državah, povečanje obsega prodaje pa načrtujejo na trgih Severne in Južne Amerike ter Azije.

Tudi njim primanjkuje delavcev

"Razmere so letos dobre, če ne celo zelo dobre. Glavna ovira, da ne delamo več, je predvsem dejstvo, da ne najdemo dodatnih delavcev. Septembra bi v eni tovarno lahko proizvedli 220.000 baterij, njena zmogljivost je 300.000 baterij, žal pa ni na voljo kadra," je še pojasnil prvi mož mežiške družbe, kjer imajo težave kljub dvakratnemu dvigu plač, ki bruto znašajo že okoli 2200 evrov. Podobne težave so imeli tudi v makedonskem podjetju, medtem ko bi v Mežici takoj potrebovali vsaj 60 novih ljudi.

Prehod na litij-ionske baterije

Sorodna novica Lek na Prevaljah ukinja proizvodnjo antibiotikov, halo bi kupil Tab

Kot vsako leto si v prihodnje želijo pet- do desetodstotne rasti in predvsem čimprejšnji zaključek postopkov za odprtje tovarne litij-ionskih baterij na Prevaljah. Gre za naložbo v sklopu podjetja Tab-Haidi, ki so ga ustanovili v sodelovanju z azijskim partnerjem. Končana naj bi bila spomladi 2022, naložba je vredna okoli 100 milijonov evrov, za zdaj pa načrtujejo 300 zaposlenih.

"Prvi dogovor je bil, da se naj bi spomladi 22 začela proizvodnja, in takrat naj bi delavce prevzeli. Zdaj pa na srečo prodaja amoksiklava tako dobro teče, da bodo tudi oni do jeseni najmanj še delali in mi upamo, da bomo jeseni tistih 100 delavcev potrebovali. To je trenutno stanje, se pa hitro spreminja s Kitajci," je za TV Slovenija povedal Auprih.

Rast proizvodnje mežiškega TAB-a