Uporabnikom mobilnih storitev Telekoma je odslej na voljo tudi omrežje 5G. Tehnologijo 4G je Telekom uporabnikom omogočil marca 2013. Foto: BoBo
Uporabnikom mobilnih storitev Telekoma je odslej na voljo tudi omrežje 5G. Tehnologijo 4G je Telekom uporabnikom omogočil marca 2013. Foto: BoBo

Uporaba tehnologije pete generacije je na voljo na mobilnih napravah, ki omogočajo uporabo 5G v frekvenčnem pasu 2600 MHz in imajo ustrezno programsko opremo.

Mobilno omrežje pete generacije pa prinaša tudi hkratno učinkovito povezovanje številnih naprav (več kot milijon), kar omogoča razvoj pametne industrije, pametnih mest in skupnosti ter prek možnosti rezinjenja omrežja (slicing) uvedbo številnih navideznih namenskih oziroma t. i. kampusnih omrežij, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo.

Podelitev dodatnih frekvenčnih pasov v začetku naslednjega leta

Član uprave Telekoma, pristojen za tehnologijo, Matjaž Beričič, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da so želeli prvi korak narediti še pred dražbo frekvenčnega spektra, ki bo omogočil uporabo polnega potenciala tehnologije 5G. Ta je predvidena v začetku naslednjega leta. "Po podelitvi dodatnih frekvenčnih pasov pa bodo hitrosti še večje kot danes," je poudaril. V družbi sicer načrtujejo, da bodo do konca leta v obstoječem frekvenčnem pasu pokrili 33 odstotkov prebivalstva.

Telekomovo mobilno omrežje 5G

Telekom javno mobilno omrežje 5G načrtuje v obliki t. i. kampusnih omrežij, pri katerih se znotraj ene fizične infrastrukture omogočijo virtualna namenska omrežja za vertikale, kot so energetika, promet, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo ter zaščita in reševanje.

Direktor poslovnega trga Primož Kučič pa je dodal, da uvedba 5G krepi tudi pomen kibernetske varnosti in povečuje možnost za dodeljevanje prednosti povezavam. To je pomembno v primeru močno povečane obremenitve omrežja, do katere lahko pride na primer ob naravnih ali množičnih nesrečah. Takrat lahko operater uporabnikom, katerih povezava ni povezana z nujnim stanjem, to omeji ali celo začasno onemogoči. S tem zagotovi čim boljšo povezavo tistim, ki jo tedaj nujno potrebujejo, na primer za komunikacijo z reševalnimi službami. Tomaž Jontes, član uprave družbe, pristojen za področje komerciale, je poudaril, da je množičen prehod na delo in izobraževanje na daljavo v pomladnih mesecih znova opozoril na omejitve obstoječih omrežij. "Izkazalo se je, da se težko odzovejo na tako povečano povpraševanje. Tehnologija 5G bo s še večjo zmogljivostjo, s še večjimi prenosnimi hitrostmi in še krajšimi zakasnitvami prinesla pomemben napredek na tem področju ter občutno povečala zanesljivost omrežja," je poudaril.

Pokritost z omrežjem 5G bo sprva okoli 25-odstotna, do konca leta pa naj bi presegla 33 odstotkov. Foto: BoBo
Pokritost z omrežjem 5G bo sprva okoli 25-odstotna, do konca leta pa naj bi presegla 33 odstotkov. Foto: BoBo

Sodelovanje s švedskim ponudnikom omrežne tehnologije Ericssonom

Telekom Slovenije pri zagotavljanju komercialnega omrežja 5G sodeluje s švedskim Ericssonom, enim vodilnih svetovnih ponudnikov omrežne tehnologije. Z njim so sodelovali že pri omrežju 4G, prav tako je švedska družba na razpisu oddala najugodnejšo ponudbo.
Ericsson ima sodelovanje s Telekomom za potrebe razvoja omrežja sklenjeno za obdobje 2015–2022. Ker se za obdobje do 2026 predvideva potreba po bistveno zmogljivejšem omrežju, bodo za naslednje večletno obdobje izvedli nov razpis, so poleti pojasnili na Telekomu.