V ospredju Pompeove turneje po štirih evropskih državah – Poljski, Češki, Avstriji in Sloveniji –, ki jih je označil za "velike prijateljice Amerike", naj bi bili predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije.

Na sredni novinarski konferenci je Pompeo takoj po napovedi poti v Evropo govoril predvsem o sporih s Kitajsko in napovedal več ukrepov za zagotavljanje varnosti v kibernetskem prostoru. Njegov evropski obisk naj bi bil torej namenjen predvsem iskanju zavezništev proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu Huawei.

Pompeo je prepričan, da bo šlo za
Pompeo je prepričan, da bo šlo za "zelo pomembno in produktivno pot". Foto: Reuters

ZDA dogovor sklenile že z več evropskimi državami

Da bo Slovenija podpisala posebno izjavo o varnosti omrežij 5G, kakršno so ZDA že sklenile z več državami, od Poljske in Češke do Romunije, Estonije in Latvije, je zdaj potrdilo slovensko zunanje ministrstvo.

V osnutku besedila je navedenih več varnostnih pogojev, glede katerih naj bi se državi strinjali, da so nujni za vzpostavitev varnega omrežja 5G. Med drugim je zapisano, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri tem je treba med drugim preveriti transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in ali so zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja. Državi bi s skupno izjavo prav tako poudarili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU-ja.

Pompeo odhaja na turnejo po srednji Evropi
Sorodna novica "Zagotovila Amerike moramo jemati z veliko rezerve"

Kako zagotoviti varnost?

Pred dnevi pa so prav zato v kitajskem tehnološkem velikanu Huawei slovensko vlado pozvali k pogovorom in ponudili tudi podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor. Na vladi se za zdaj na ta poziv še niso odzvali.

Je pa evropsko sodišče prejšnji mesec ugotovilo, da kibernetske varnosti ne zagotavlja niti dogovor z ZDA. Namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič je za Radio Slovenija dejal, da "ni pravih omejitev in varovalk pred dostopom ameriških obveščevalnih organov do naših podatkov, ki se vse bolj hranijo v različnih ameriških oblakih".

Najvišji obisk po več kot 10 letih

Medtem pa na slovenskem zunanjem ministrstvu pojasnjujejo še, da je obisk Pompea namenjen "utrditvi dvostranskega političnega dialoga na visoki ravni ter krepitvi sodelovanja med državama na gospodarskem in drugih področjih".

Pompeo se bo sestal s predsednikom Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo.

To bo eden najvišjih predstavnikov ameriške administracije, ki bo obiskal Slovenijo po več kot desetletju. Zadnji visoki ameriški obisk je bila leta 2008 udeležba tedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega na vrhu EU-ZDA v času predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja. Zadnji dvostranski obisk kakšnega ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji pa sega v leto 1997, ko je Ljubljano obiskala Madeleine Albright. Leta 2010 je Slovenijo obiskal tudi tedaj sicer že nekdanji ameriški državni sekretar Collin Powell. Udeležil se je Strateškega foruma Bled.