Telekom se je tik pred koncem lanskega leta znebil 286 milijonov evrov težkega zahtevka Simobila. Podjetji sta se pogodili, tako da Telekomu ni ostalo skoraj nič lanskega čistega dobička. Foto: BoBo
Telekom se je tik pred koncem lanskega leta znebil 286 milijonov evrov težkega zahtevka Simobila. Podjetji sta se pogodili, tako da Telekomu ni ostalo skoraj nič lanskega čistega dobička. Foto: BoBo


Potem ko je Telemach konec prejšnjega leta prevzel Tušmobil, je v preteklem tednu Telekom Slovenije podpisal pogodbo o nakupu Debitela, ki ga v postopku prestrukturiranja prodaja ACH. Podrobnosti posla niso znane. Telekom Slovenije se sicer pospešeno konsolidira in pripravlja na prihod novega lastnika.

Za 90 tisoč uporabnikov Debitela se s prihodom novega lastnika, Telekoma, nič ne spreminja. Če je bil pred leti Telekom z velikimi apetiti prisoten v naložbah po Balkanu in Gibraltarju, se zdaj z odprodajo posameznih naložb počasi in intenzivno osredotoča na slovenski trg.

Konsolidacija podjetja pa pomeni tudi odpuščanja, samo v Sloveniji je lani podjetje moralo zapustiti 140 zaposlenih, v prihodnjih dveh letih pa jih bo odšlo še 450. Kar bo gotovo po volji novemu kupcu. Na Slovenskem državnem holdingu se o prodaji 75-odstotnega deleža v Telekomu pogovarjajo z več kupci, ki so tik pred koncem pregledov t. i. podatkovne sobe, torej so opravili skrben pregled zaupnih podatkov, pregledujejo pa še nekatere podrobnosti glede tožbenih zahtevkov.

Telekom se je tik pred koncem lanskega leta znebil 286 milijonov evrov težkega zahtevka Simobila. Podjetji sta se pogodili, tako da Telekomu ni ostalo skoraj nič lanskega čistega dobička. Leto 2015 bo v tem pogledu boljše, napoveduje uprava. Telekom bi bil lahko prodan v dobrem mesecu dni. Sašo Stanovnik, glavni analitik v družbi Alta pravi, da je "ciljni razpon med 150 do 180 evrov na delnico. Gre za oceno na podlagi primerljivih transakcij v Evropi v zadnjih treh do štirih letih".

Posamezne transakcije v Evropi se sicer sklepajo po višjih vrednotenjih, kar daje slovenski državi in ostalim prodajalcem upanje na dobro ceno, a po drugi strani, pravi Stanovnik, Telekomu že nekaj časa upada dobiček pred davki, kar bi lahko pomenilo cenovni pritisk navzdol. Kakšna je realna cena, bo pred prodajo pri neodvisnih mednarodnih ocenjevalcih preveril še Slovenski državni holding.

Maja Derčar, Radio Slovenija