Evropskim borzam je dopoldne uspela rast, kar je tudi posledica objav nekaterih spodbudnih poslovnih rezultatov. Med podjetja, ki so pozitivno presenetila, se je uvrstil še francoski kozmetični koncern L'Oreal, zato so delnice poskočile za več kot šest odstotkov. Foto: EPA
Evropskim borzam je dopoldne uspela rast, kar je tudi posledica objav nekaterih spodbudnih poslovnih rezultatov. Med podjetja, ki so pozitivno presenetila, se je uvrstil še francoski kozmetični koncern L'Oreal, zato so delnice poskočile za več kot šest odstotkov. Foto: EPA
Denar
Vrednost evra je bila ob 14. uri 1,268 dolarja, cena lahke nafte pa 73 dolarjev. Foto: MMC RTV SLO

Indeks SBI TOP (821 točk) je četrtkovo trgovanje končal nespremenjen, pri čemer so bile spremembe v elitni šesterici minimalne. Tako se je še največ, za 0,6 odstotka, spremenila vrednost delnic Zavarovalnice Triglav, ki je spet presegla 17 evrov. S Krkinimi delnicami so v povprečju trgovali pri 67 evrih, pri čemer je bilo (resda tudi na račun svežnjev) opravljenega kar za 1,7 milijona evrov prometa.

Telekomove delnice nekoliko dražje
S preostalimi delnicami je trgovanje povsem zamrlo. Čeprav je Telekom po negativnem prvem četrtletju spet posloval z dobičkom, to ni privabilo kupcev. Prometa s Telekomom je bilo le za 16 tisoč evrov, cena pa je dosegla 92 evrov. V prvem polletju je skupina Telekom ustvarila za 4,3 milijona evrov dobička, kar je za 85 odstotkov manj kot v prvem polletju 2009. Prihodki od prodaje (412,8 milijona evrov) so se povečali za dva odstotka. Ob objavi rezultatov Telekom optimistično ugotavlja, da nova uprava odločno izpolnjuje začrtane cilje in da se je trend obrnil navzgor.

Tečaj delnic v prvi kotaciji:

KRKA

+0,12 % 67,03 EUR
GORENJE+1,28 %12,64
NOVA KBM-0,47 % 10,51
TELEKOM+0,39 %91,93
PETROL-0,19 % 241,55
MERCATOR-0,06 %137,02
INTEREUROPA-0,53 %3,78
LUKA KOPER-0,19 %15,91

Kriza na trgu nepremičnin se poglablja
Kaj takšnega gotovo ne velja za ameriško gospodarstvo. Wall Street je moral v sredo "prebaviti" še en slab podatek z nepremičninskega trga. Prodaja novih enodružinskih stanovanjskih enot je julija padla na rekordno nizko vrednost. Vlagatelji so bili zaskrbljeni tudi zaradi novice, da so v ZDA naročila za trajne dobrine porasla manj od pričakovanj. Skratka, novi dokazi, da ameriškemu gospodarstvu pohaja sapa. Delniški indeksi so na začetku trgovanja "potonili" za okrog odstotek, Dow Jones je pogledal pod 10 tisoč točk, toda nato so nekateri videli nakupno priložnost in Dow Jones (10.060 točk) je dan končal z 0,2-odstotnim pribitkom.

Indeks Ifo na triletnem vrhu
Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (1.012 točk) se je v sredo znižal za 0,7 odstotka, poleg slabih ameriških kazalcev pa je na trg negativno vplivala še novica, da je agencija S & P Irski znižala kreditno oceno. Pomagati ni mogel niti optimizem 7.000 nemških podjetij, ki ga meri indeks Ifo in je ta mesec dosegel najvišjo vrednost v zadnjih treh letih. Četrtek prinaša boljše novice z Japonske. Tokijski Nikkei se je pobral s 16-mesečnega dna in pridobil 0,7 odstotka, vendar se ni uspel zavihteti nad 9.000 točk. Evropske borze so bile dopoldne v polodstotnem plusu. Vrednost evra se je povzpela do skoraj 1,27 dolarja.