Telekom naj bi tudi po delnem umiku države ostal enotna družba. Foto: RTV SLO
Telekom naj bi tudi po delnem umiku države ostal enotna družba. Foto: RTV SLO
Nova kreditna banka Maribor
Komisije morajo pripraviti predloge o privatizaciji bank in drugih družb.

Komisija je prevzemno vrednost Telekoma ocenila na 440 do 700 milijard tolarjev, piše Delo in dodaja, da skupina priporoča čimprejšnjo uvrstitev delnic na borzo. Telekom naj bi si poiskal tudi strateškega partnerja.

Poleg tega komisija po neuradnih podatkih predlaga, da se iz skupine proda gradbeno podjetje GVO, ker ne opravlja osnovnih dejavnosti Telekomove skupine. V družbi naj bi sicer država obdržala 25 odstotkov in eno delnico.

Izteka se rok za pripravo predlogov
Opolnoči se bo iztekel rok za pripravo predlogov za privatizacijo NLB-ja, NKBM-a, Telekoma in elektroenergetskih podjetij, ki so v neposredni lasti države.

Člani posebnih strokovnih komisij, ustanovljenih novembra, morajo pripraviti predloge, do katerih se bo morala najprej opredeliti vlada. Komisije morajo pripraviti seznam ukrepov za umik države iz podjetij in različne modele privatizacije podjetij, ki so v neposredni lasti države.

Komisiji za dokončanje lastninjenja Zavarovalnice Triglav ter umik Kada in Soda iz upravljanja v podjetjih imata za pripravo predlogov čas do konca januarja oziroma do marca.

Za vodjo skupine za pripravo predloga privatizacije Telekoma je bil imenovan Peter Grilc, za vodjo skupine za NLB Peter Ješovnik, za NKBM pa Borut Bratina. Vodja skupine za pripravo predloga privatizacije na področju elektroenergetike je Miha Tomšič, svetovalno skupino za dokončanje lastninjenja Zavarovalnice Triglav vodi Rajko Pirnat, vodja skupine za pripravo predloga umika Kada in Soda iz aktivnega lastniškega upravljanja v podjetjih pa je Peter Groznik.