Če ponudnikov tudi za to ceno ne bo, pa je popolnoma mogoče, da bo Planet moral v stečaj.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Planet TV je zaživel leta 2012, vse od ustanovitve pa se otepa rdečih številk. Pregled zadnjih petih let kaže, da je imela družba ves čas izgubo in negativni kapital. Pred stečajem ga je do lani reševal lastnik državni Telekom, a nadzorniki so temu naredili konec. Zato današnji sklep, najprej prodaja tretjinskega, nato večinskega deleža Planeta.

"Velika verjetnost je, da bo med kupci nekdo, ki bo imel v lasti kabelski sistem, in bi tudi s pomočjo televizije lahko pridobival nove gledalce," je menil Leo Oblak, ustanovitelj radijske družbe Infonet Media.

In res. Po naših informacijah se med interesenti omenjata operaterja T2 in A1, a sta na naše vprašanje, ali jih zanima nakup Planeta, odgovorila, da o tem ne razmišljata. Enako pravijo tudi v skupini United, ki je v četrtinski lasti medijskega mogotca Dragana Šolaka, v Sloveniji pa ima v lasti Telemach.

Telekom za tretjinski delež Planeta pričakuje okrog pet milijonov evrov, če jih ne bo dobil, bo moral Planet tako naši viri v stečaj.

Na prodaj tretjina Planet TV-ja

"Se postavlja vprašanje, ali bo televizija sploh preživela. To je pomembno tudi z vidika pluralizma, ker Planet TV je vendarle ponujal konkurenco," opozarja profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević.

In dodaja, da je prav državno lastništvo pokopalo Planet: "Na ta način je postala to državna komercialna televizija in te kombinacije ne gredo nikoli dobro skupaj. Prišlo je do vmešavanja v kadrovsko politiko, politika je diktirala kadrovske rešitve."

Sicer pa bo tudi največja komercialna televizija POP TV, kot kaže, kmalu dobila novega lastnika. Čeh Petr Kellner, ki je že lani sklenil posel za nakup Proplusa, je namreč na ministrstvo za kulturo dal vlogo za prevzem te družbe.