Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so na spletni strani Ljubljanske borze pojasnili v Telekomu Slovenija, največjem telekomunikacijskem operaterju pri nas, Telemach tožbeni zahtevek utemeljuje z domnevnimi kršitvami regulatornih odločb, izdanih pri Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS, in domnevno zlorabo prevladujočega položaja. Telemach zahteva plačilo škode za 28,8 milijona evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 1. junija letos do plačila.

Tožbo proti Telekomu Slovenije je zaradi domnevno protipravnih ravnanj pri ponujanju veleprodajnih storitev marca letos vložila tudi družba T-2, ki zahteva poplačilo za 50 milijonov evrov škode, ki naj bi jo utrpela od 1. septembra 2018 do 31. julija 2020.

Leta 2018 sta Telekom Slovenije in T-2 sklenila sodno poravnavo zaradi zlorabe prevladujočega položaja. T-2 je od Telekoma terjal plačilo 129,56 milijona evrov odškodnine, kolikšna je bila poravnava, pa takrat podjetji nista razkrili.

Odškodninsko tožbo zoper Telekom Slovenije je T-2 vložil tudi leta 2007 zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja, saj naj bi Telekom Slovenije družbo T-2 tehnično oviral pri ponudbi paketov za dostop do medmrežja prek tehnologije VDSL. T-2 je od Telekoma zaradi tega zahteval 130 milijonov evrov odškodnine, a je Okrožno sodišče v Ljubljani takrat odločilo, da T-2 ni predložil ustreznih dokazov, s katerim bi utemeljil višino tožbenega zahtevka.