T2. Foto: BoBo
T2. Foto: BoBo

Iz Telekoma Slovenije so v torek sporočili, da so od Okrožnega sodišča v Ljubljani prejeli tožbo T-2-ja. Ta zahteva plačilo navadne škode 12,2 milijona evrov, plačilo izgubljenega dobička 35,8 milijona evrov in ugotovitev neobstoja terjatev 1,8 milijona evrov s pripadki. Nastalo škodo naj bi T-2 utrpel v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija lani.

S tožbo T-2 uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov.

T-2

V podjetju T-2 so v sporočilu za javnost pojasnili, da s tožbo uveljavljajo škodo zaradi zlorabe prevladujočega položaja in kršenja regulatornih odločb agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos). Škoda naj bi nastala zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov.

T-2 zahteva 50 milijonov evrov

Trenutna vrednost tožbenega zahtevka znaša več kot 50 milijonov evrov, a ker Telekom Slovenije kršitve nadaljuje, vrednost zahtevka za povračilo škode iz meseca v mesec narašča, so dodali. "Telekom Slovenije je nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah, kar je v nadzornih postopkih ugotovil tudi Akos, to pa se je pri njegovih konkurentih odrazilo v manjši rasti števila novih in izgubi potencialnih naročnikov," so zapisali v T-2.

Telekom in T-2 sta se poravnala, za koliko, ne razkrivata

V nasprotju s pravnim redom je Telekom Slovenije oblikoval ponudbo o dolgoročnem zakupu in svoj prevladujoč položaj zlorabil tudi z zagotavljanjem bistveno nižjih veleprodajnih cen enemu od operaterjev, ki je na trgu lahko ustrezno prilagodil tudi svoje maloprodajne cene. Na ta način mu je protipravno omogočil, da je od septembra 2018 dalje nelojalno konkuriral na trgu in posledično občutno povečal število svojih naročnikov, so prepričani v T-2.

Omenjeno podjetje je Telekom zaradi teh dejanj tudi prijavilo agenciji za varstvo konkurence (AVK).

Telekom: Skladno z zakonodajo in dobrimi običaji

V Telekomu Slovenije so se na to sporočilo T-2-ja odzvali s pojasnilom, da poslujejo v skladu z veljavno zakonodajo in dobrimi poslovnimi običaji. Telekom Slovenije bo skozi postopek dokazal, da je tožbeni zahtevek v celoti neutemeljen, so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

T-2 in Telekom sta bila v preteklosti že zapletena v sodne postopke. T-2 je leta 2007 zaradi zlorabe Telekomovega prevladujočega položaja na trgu od zadnjega s tožbo zahteval skoraj 130 milijonov evrov odškodnine. Podjetji sta se sicer v omenjenem primeru poravnali, višina poravnave pa ni znana.