T-2 je bil ustanovljen leta 2004 in ponuja fiksni internet, mobilno telefonijo ter televizijo. Foto: BoBo
T-2 je bil ustanovljen leta 2004 in ponuja fiksni internet, mobilno telefonijo ter televizijo. Foto: BoBo

Po opravljenem skrbnem pregledu nameravata družbi v prihodnjih tednih podpisati pogodbo o nakupu poslovnih deležev, so sporočili iz Telemacha. Telemach Slovenija mora sicer nato pridobiti še soglasja pristojnih regulatorjev.

S tem se bo T-2 bržkone izognil stečaju, za katerega je zahtevo podal Slovenski državni holding (SDH), ljubljansko okrožno sodišče pa je narok za začetek postopka razpisalo za ta četrtek. SDH trdi, da mu družba dolguje vsaj 65 milijonov evrov, in sicer iz naslova posojila bank leta 2007 v znesku 120 milijonov evrov takratnima lastnikoma T-2, holdingoma Zvon 1 in Zvon 2 za izgradnjo optičnega omrežja.

"Nameravana naložba prinaša znatne koristi tako končnim kupcem kot slovenskemu gospodarstvu v celoti," so v Telemachu zapisali v sporočilu, ki so ga posredovali pozno zvečer. Foto: BoBo

Kot so navedli v Telemachu, bi jim prevzem T-2 zagotovil nadaljnji razvoj in širše omrežje ter mu omogočil učinkovitejše vlaganje v sodobne tehnologije, vrhunske izdelke in uporabniško izkušnjo. "Prepričani smo, da je konsolidacija nujna za ohranjanje konkurenčnosti na slovenskem trgu ter za spodbujanje digitalizacije in povezljivosti, kar v končni fazi krepi slovensko gospodarstvo," je zatrdil predsednik uprave Telemacha Slovenija Tomislav Čizmić.

Ustanovitelj Garnola je Jurij Krč, sicer prokurist in lastnik podjetja T-2. Po njegovih besedah je T-2 v zadnjih 20 letih postal pomemben člen slovenskega telekomunikacijskega trga. "Da bi zagotovili še intenzivnejši razvoj podjetja, je nastala poslovna odločitev, da T-2 s Telemachom začne novo obdobje razvoja. S Telemachom Slovenija, ki je del skupine United Group, bomo skupaj s strankami, zaposlenimi in poslovnimi partnerji med drugim deležni tudi ugodnosti in prednosti delovanja v okviru mednarodne skupine," je navedel.

Glede zahtev po stečaju pa je prepričan, da SDH zlorablja institut stečaja, da bi zakril svoje napake in dosegel prodajo T-2 kot poslovne celote, ker se z zastavljenim premoženjem ne more poplačati.

5,9 milijona evrov čistega dobička

T-2 je imel lani 115,6 milijona evrov prihodkov in 5,9 milijona evrov čistega dobička. Ima 360.000 uporabnikov, od tega 200.000 na mobilnem in 160.000 na fiksnem omrežju. Po podatkih agencije za komunikacijska omrežja ima pri mobilni telefoniji sedemodstotni, pri širokopasovnem dostopu do interneta 21,9-odstotni in pri IP TV 32,7-odstotni tržni delež.