Foto: BoBo
Foto: BoBo

V redni paketni ponudbi bodo cene višje za od dva do tri evre z davkom na dodano vrednost (DDV). Mesečna naročnina prilagodljivih paketov T2, T3 in T4 bo višja za dva evra, v paketih Oranžni pa za tri evre, so pri družbi zapisali v obvestilu, ki so ga objavili na svoji spletni strani.

Starejšim naročniškim paketom se bo s 1. julijem mesečna naročnina spremenila za dva evra.

Sorodna novica Telekom bo podražil storitve, Telemach, A1 in T-2 o tem ne razmišljajo

Podražila se bosta tudi maksimalen znesek opominjanja, ki lahko odslej znaša največ 1,50 evra, in mesečna naročnina za uporabo aplikacije T-2 TV na drugi napravi, ki bo po novem znašala 2,49 evra.

S 1. avgustom se bo spremenila tudi cena paketa Voyo. Z avgustom bo treba za omenjeni paket odšteti 7,99 evra, trenutno pa sedem evrov.

Naročniki, na katere se navedene spremembe nanašajo in ki se s spremembami ne strinjajo, imajo v skladu zakonom o elektronskih komunikacijah pravico v roku 60 dni od prejema obvestila odstopiti od naročniške pogodbe brez plačila kakršnihkoli dodatnih stroškov, pri čemer pa morajo poravnati zapadle in neplačane obveznosti, so navedli v obvestilu.

T-2 kot razlog navaja inflacijo

Pri T-2 so na začetku aprila za Slovensko tiskovno agencijo sicer pojasnili, da dviga cen storitev za zdaj ne načrtujejo.

"Omenjena sprememba cen telekomunikacijskih storitev je posledica redne uskladitve cen s stroški poslovanja glede na rast indeksa cen življenjskih potrebščin, višjih stroškov dela, uporabe programskih pravic in spremljajočih naložbenih aktivnosti družbe T-2 v širitev in nadgradnjo omrežja, ki zagotavljajo razvoj naprednih storitev in neprestano posodabljanje infrastrukture," so v obvestilu zapisali pri T-2.

Telekom in A1 že dvignila cene

Aprila se je zaradi višjih stroškov poslovanja za dvig cen nekaterih paketov odločil Telekom Slovenije. Februarja je družba svoje uporabnike obvestila, da bo v splošne pogoje uporabe vključila določbo o možnosti usklajevanja cen elektronskih komunikacijskih storitev z letno stopnjo rasti cen.

Pri Telemachu so takšno določbo v splošne pogoje uporabe vključili lani, vendar do aprila še niso sprejeli odločitve o izvajanju indeksacije, prav tako še niso načrtovali novih cen storitev, so na začetku aprila pojasnili za STA.

Pri A1 so nekaterim paketom cene spremenili na začetku leta. Trenutno pa sprememb cen ne načrtujejo, bodo pa s 1. julijem povečali količine prenosa podatkov v mobilnih paketih, so za STA sporočili iz družbe.

Sorodna novica VZMD zahteva odškodnine zaradi domnevno nezakonitih zviševanj cen telekomunikacijskih storitev

Vložena kolektivna tožba

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) omenjenim operaterjem očita, da so naročnike v zadnjih petih letih oškodovali zaradi enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov ter brez vnaprej predvidenih razlogov in metode zvišanja cene. Po neuspelih poskusih zunajsodne rešitve so tako vložili kolektivne tožbe zoper omenjene operaterje.

Operaterji so vse očitke navedli kot neutemeljene.