Projekt TEŠ-a zdaj, kot kaže, razdvaja celo vrste Zaresa. Foto: MMC RTV SLO
Projekt TEŠ-a zdaj, kot kaže, razdvaja celo vrste Zaresa. Foto: MMC RTV SLO

Meh je sicer izrazil zadovoljstvo, da je prevladalo spoznanje, da je TEŠ 6 za Slovenijo in njeno energetsko oskrbo strateškega pomena. Da so sklepi dobra rešitev, meni tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki pa morebitnih razhajanj v vladi glede projekta ni želel komentirati. Poudaril je predvsem, da sklepom, ki so bili sprejeti, nihče ni nasprotoval.

Meh je pojasnil še, da je bilo v projekt TEŠ 6 do zdaj vloženih okoli 150 milijonov evrov. Naložba znaša okoli 1,1 milijarde evrov oziroma 997 milijonov evrov brez stroškov financiranja. Od tega bo HSE zagotovil 300 milijonov, TEŠ 100 milijonov evrov, 550 milijonov evrov pa bodo znašala posojila Evropske investicijske banke. Preostalo bodo prispevala posojila Evropske banke za obnovo in razvoj ter poslovnih bank.

Meh pričakuje še, da bodo državna poroštva, ki bodo krila okoli 80 dostotkov posojila EIB-ja, dobili v časovnih okvirih, ki narekujejo potek projekta.

Golobič: Vodenje projekta slabo, ekonomika vprašljiva
Predsednik Zaresa Gregor Golobič pa je v zvezi s tem v četrtek izpostavil predvsem prevzem odgovornosti za slabo vodenje projekta TEŠ 6 in vprašljvo ekonomiko. Poudaril je tudi, da bo stranka Zares vztrajala pri bolj transparentnem vodenju projekta, pri čemer meni, da so bistvene utemeljenost, dostopnost in preverjenost podatkov, ki morajo biti na razpolago javnosti. Kot meni, manjkajo, na primer, podatki, ali je res na razpolago dovolj premoga, ali bo mogoče zagotoviti ustrezno ceno premoga in podobno.

Prav tako je vprašljivo, ali se ne bo v prihodnjih letih, tudi glede na ceno emisijskih kuponov za CO2, podrla ekonomika te naložbe, meni Golobič.

Prvi mož Zaresa dodaja, da je treba premisliti o smiselnosti obstoja dveh umetnih državnih energetskih stebrov, ki si na videz konkurirata, v resnici pa zmanjšujeta investicijski potencial v slovenski energetiki, za katero je jasno, da ne bo zmogla istočasno financirati šestega bloka TEŠ-a, morebitnega novega bloka jedrske elektrarne, dokončanja hidroelektrarn na spodnji Savi in gradnje verige HE na srednji Savi.

Po neuradnih informacijah, ki jih navaja Delo, Golobič sicer zaradi sumov korupcije in podobnega zahteva vsaj zamenjavo vodstva TEŠ-a, ki je projekt vodilo.