Premog iz uvoza bo dražji od domačega lignita iz Velenja. Foto: Reuters
Premog iz uvoza bo dražji od domačega lignita iz Velenja. Foto: Reuters

Termoelektrarna Šoštanj bo torej lahko uvažala tuj premog. Agencija RS za okolje (Arso) je namreč izdala sklep, da v Tešu za mešanje lignita z uvoženim premogom ne potrebujejo novega okoljevarstvenega soglasja, niti jim ni treba izvesti študije o vplivih novega energenta na okolje, saj da se bo velenjskemu lignitu dodajal bolj kakovosten premog, ki ima višjo kurilno vrednost in zato nižje emisije.

Novinar Marko Štor je za TV Slovenija iz Šoštanja poročal, da je iz dokumenta, ki jim ga je uspelo pridobiti, razvidno, da so v Tešu predvideli, da naj bi vsak dan do Šoštanja pripeljal en vlak s 1.200 tonami premoga, nato pa bi ga 60 tovornjakov prepeljalo do deponije. Ta premog bi nato dodajali obstoječemu lignitu, zato domačine skrbi, da se bodo emisije toplogrednih plinov povečale. V Arsu na drugi strani zagotavljajo, da sprememba ne bo imela pomembnih vplivov na zdravje prebivalcev, zato novo okoljevarstveno dovoljenje ni potrebno.

"To, da se je zdaj pokazalo, da očitno nimamo dovolj svojega premoga, ki je bil eden izmed argumentov pri postavitvi Teša 6, je še dodaten razlog za to, da pristopimo k predčasnemu zaprtju termoelektrarne," je izjavil minister za okolje Simon Zajc.

Trenutno poleg šestice deluje tudi blok pet. Foto: BoBo
Trenutno poleg šestice deluje tudi blok pet. Foto: BoBo

"Nas niso niti vprašali. Na občini so dobili sklep z obrazložitvijo, da to nima nobenih vplivov na okolje, se pravi, da se oni obnašajo infantilno in netolerantno do nas, mi za njih ne pomenimo nič," je dejal Valter Kolar iz civilne iniciative Šoštanj.

Kaj pravijo zagovorniki investicije v gradnjo Teša 6, ki so ves čas zagotavljali, da je velenjskega premoga dovolj?

Na Holdingu Slovenskih elektrarn (HSE) poudarjajo, da bo nemoteno delovanje Teša še naprej temeljilo na velenjskem lignitu, uvožen premog pa bo zgolj zagotavljal dodaten alternativni vir. Glede na to, da je imel lani Premogovnik Velenje nekaj težav pri odkopu, se lahko uvoz premoga zgodi prej, kot bi pričakovali. Sploh ob dejstvu, da trenutno poleg šestice obratuje tudi blok pet. Po ocenah HSE-ja bo uvožen premog dražji od domačega lignita in bi zato prinesel letno dodatnih 20 milijonov evrov stroškov, je s terena poročal Štor.

Teš lahko po novem premog tudi uvaža