Velenjski župan je v pismu opozoril predsednika vlade na pretečo
Velenjski župan je v pismu opozoril predsednika vlade na pretečo "lokalno katastrofo". Foto: BoBo
Teš 6
Teš v novi pogodbi zahteva kar 30-odstotni dvig cene za dobavo toplotne energije. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Zgodba z ogrevanjem Velenja se še zapleta

Za uspešen prenos evropske direktive o industrijskih emisijah (direktiva IED) morajo prenesti še uredbi o emisiji snovi v zrak iz velikih kurilnih naprav ter o sežigalnicah odpadkov, napravah za sosežig odpadkov in njihovih emisijah. Ministrstvo za okolje in prostor sporoča, da ti dve uredbi pripravljajo "prednostno", tako da bosta za javno obravnavo nared že septembra.

"Lokalna katastrofa"
Prenos direktive je postal aktualen zaradi zagotavljanja ogrevanja v treh občinah Šaleške doline iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Konec leta namreč poteče okoljevarstveno dovoljenje za blok 4, januarja in februarja 2016 pa je predviden remont bloka 5. Blok 6 bo tako edini vir ogrevanja iz Teša in bi ob njegovem morebitnem izpadu sledila "lokalna katastrofa", kot je velenjski župan Bojan Kontič v pismu posvaril predsednika vlade Mira Cerarja.

Kontič je premierja v pismu opozoril tudi na popolnoma nedopusten enostranski odstop Teša od pogodbe o dobavi toplotne energije v Šaleški dolini in povišanje cene za kar 30 odstotkov.

Odstop od pogodbe in podražitev
Tešu, ki je doslej veljavno pogodbo nedavno prekinil, in komunalnemu podjetju Velenje, ki skrbi za daljinsko ogrevanje občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki, se medtem še ni uspelo dogovoriti o novi pogodbi za dobavo toplotne energije do konca leta 2016.

Pogodba je bila prekinjena na podlagi novega akta o metodologiji določevanja cene toplotne energije, ki ga je sprejel svet Agencije RS za energijo. V skladu z aktom je Teš agenciji posredoval vlogo za izdajo soglasja k izhodiščni ceni toplotne energije, Komunalnemu podjetju Velenje pa so poslali predlog nove pogodbe za dobavo do konca leta 2016.

Napovedani več kot 30-odstotni dvig cene je za občino in komunalno podjetje, glede na to, da Teš na področju proizvodnje toplotne energije posluje z dobičkom, popolnoma nerazumljiv. Pričakujejo in želijo si, da bi plačevali stroškovno ceno.

Zgodba z ogrevanjem Velenja se še zapleta