Kakšen bo finančni učinek sosežiga, direktor Teša Mitja Tašler ni mogel napovedati. Glede vrednosti naložbe v novo postrojenje pa je dejal, da bodo to informacijo skrivali pred javnostjo, dokler se bo dalo.  Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Kakšen bo finančni učinek sosežiga, direktor Teša Mitja Tašler ni mogel napovedati. Glede vrednosti naložbe v novo postrojenje pa je dejal, da bodo to informacijo skrivali pred javnostjo, dokler se bo dalo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Za namen sosežiga bo Teš v bližini bloka pet zgradil novo postrojenje, v katero bodo tovorna vozila dovažala trdno predelana goriva. Gre za trdno alternativno gorivo, pripravljeno iz nenevarnih odpadkov, ki se lahko uporabi za pridobivanje energije v tovarnah za sežig ali sosežig.

Direktor Teša Mitja Tašler je napovedal, da bodo goriva prevzemali izključno od predelovalcev, ki bodo zagotavljali predpisano kakovost goriv. Na letni ravni bodo sežgali 160.000 ton trdno predelanih goriv, kar je enako uporabi 215.000 ton lignita. Pri tem bodo izpusti ogljikovega dioksida nižji za 156.000 ton, vsebnost težkih kovin v dimnih plinih pa bo v mejnih vrednostih.

Teš za omenjeni sosežig načrtuje štiri nove zaposlitve, v novo postrojenje za sosežig pa bo med tednom dnevno vozilo v povprečju 25 tovornjakov na dan.

Tašler je postregel tudi s podatkom, da v Nemčiji trdno predelana goriva kot sekundarno gorivo uporablja več kot 20 termoelektrarn. Prav tako so si v Nemčiji ogledali referenčno elektrarno.