Skrb vzbujajoče ostajajo razmere v bančnem sistemu, kjer se težave še poglabljajo, opaža Urad RS za makroekonomske analize in razvoj. Foto: BoBo
Skrb vzbujajoče ostajajo razmere v bančnem sistemu, kjer se težave še poglabljajo, opaža Urad RS za makroekonomske analize in razvoj. Foto: BoBo

Kakovost bančnih terjatev se še poslabšuje, je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj zapisal v najnovejši številki publikacije Ekonomsko ogledalo. Obseg slabih terjatev, ki je septembra dosegel 17,5 odstotka celotne izpostavljenosti bančnega sistema, se je v prvih treh četrtletjih povečal za 1,4 milijarde evrov oz. bolj kot v celotnem lanskem letu.

Gospodinjstva se letos razdolžujejo, po rasti v lanskem letu je manjši tudi obseg posojil državi. Še naprej se pri domačih bankah razdolžujejo podjetja in nefinančne institucije, ki pa letos najemajo posojila v tujini, predvsem na dolgi rok. Obseg posojil domačim nebančnim sektorjem se je tako v prvih desetih mesecih zmanjšal za 1,7 milijarde evrov.

Več brezposelnih, a tudi več novih zaposlitev
Na trgu dela se je poslabševanje razmer umirilo. V prvih desetih mesecih je bilo v evidenco brezposelnih v povprečju prijavljenih 119.460 oseb. To je 9,3 odstotka več kot v istem obdobju lani, predvsem zaradi večjega števila iskalcev prve zaposlitve in brezposelnih, ki jim je prenehala pogodba za določen čas.

Hkrati je več oseb kot v istem obdobju lani dobilo zaposlitev, predvsem zaradi povečane dejavnosti države pri izvajanju programov dejavne politike zaposlovanja, manj je bilo tudi upokojitev.

Nižja plača v državnih službah
Povprečna bruto plača je bila v prvih devetih mesecih nižja kot v istem obdobju lani, in sicer zaradi znižanja v državnem sektorju, medtem ko je bila v zasebnem sektorju podobna kot pred letom.

BDP ostal nespremenjen
V Sloveniji je bruto domači proizvod (BDP) v tretjem četrtletju ostal nespremenjen, v evrskem območju pa se je gospodarska aktivnost skromno povečala. Ključni nalogi evrskega območja po mnenju Evropske komisije in Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj ostajata vzpostavitev bančne unije in odprava strukturnih nesorazmerij.