Tibor Šimonka. Foto: TV Slovenija
Tibor Šimonka. Foto: TV Slovenija

"Stabilno Gospodarsko zbornico Slovenije vidim kot poroka za stabilno gospodarstvo," je Tibor Šimonka dejal po ponovni izvolitvi. Zbornica mora biti po njegovih besedah "strokovna, konsistentna in načelna, ne populistična", vladi pa nastavljati ogledalo. Šimonka zagovarja dialog, a na enakopravni ravni, so njegove besede povzeli na GZS-ju.

Gospodarstvo po njegovih besedah potrebuje stabilne in predvidljive pogoje za doseganje rezultatov. Zadnji dve leti je GZS pogosto gasil požare, hkrati pa deloval razvojno. Prenovil je strateške cilje Slovenije in si do leta 2030 zadal doseči 95 milijard evrov izvoza, produktivnost dela v vrednosti 88.000 evrov, 3200 evrov povprečne bruto plače, je dejal.

Nefinančne cilje dvig snovne produktivnosti, napredek na lestvici indeksa digitalizacije gospodarstva in družbe ter znižanje uvozne energetske odvisnosti je po njegovem mnenju ponotranjila tudi vlada, primer je pred kratkim podpisano zavezništvo med gospodarstvom, vlado in znanostjo.

Šimonka je poudaril, da bo tudi v novem mandatu, ki ga bo nastopil 29. maja, zagovarjal iste cilje kot do zdaj. Slovenija lahko strateške cilje po njegovem mnenju doseže le z močno, stabilno Gospodarsko zbornico Slovenije, ki bo odigrala pomembno, na nekaterih področjih vodilno vlogo.

Med fokusi svojega prihodnjega mandatnega obdobja je poudaril nadaljevanje socialnega dialoga, stabilno, konkurenčno in predvidljivo poslovno okolje, strateški razvoj s poudarkom na zelenem in digitalnem prehodu ter internacionalizacijo.

Na čelu GZS-ja od 28. maja 2021

Šimonka je predsednik GZS-ja od 28. maja 2021. Pred njim je mesto predsednika GZS-ja od maja 2017 zasedal Boštjan Gorjup, direktor družbe BSH Hišni aparati. Tokrat se je ob Šimonki za mandat predsednika GZS-ja potegoval še predsednik uprave Leka in Sandoza Slovenija Robert Ljoljo.

Danes so za novega predsednika skupščine GZS-ja izvolili Huga Bosia iz družbe Celesta. Za člane nadzornega odbora GZS-ja pa so bili imenovani Janez Bijol iz podjetja Bijol, David Bratož iz Krke, Marko Cvetko iz Cinkarne Celje, Danica Kos iz družbe Audit & CO in Matjaž Čemažar iz družbe Domel Holding.

Generalna direktorica GZS-ja je od začetka letošnjega leta s štiriletnim mandatom Vesna Nahtigal. Na tem mestu je nasledila Aleša Cantaruttija, ki je s tega položaja iz osebnih razlogov odstopil konec lanskega novembra.