Po pričakovanjih je Ivica Todorić t. i. lex Agrokor poslal na ustavno sodišče. Foto: Reuters
Po pričakovanjih je Ivica Todorić t. i. lex Agrokor poslal na ustavno sodišče. Foto: Reuters
Agrokor
Todorić in 14 soosumljenih naj bi med letoma 2006 in 2017 pridobili za 173 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi. Foto: EPA

"Predlog za oceno ustavnosti sem vložil zaradi prepričljivega kršenja mojih ustavnih in temeljnih človekovih pravic," je na svojem blogu zapisal Todorić, ki je osumljen domnevnih finančnih malverzacij v Agrokorju. Kot je dodal, so v predlogu in spremljajočih dokumentih navedene vse kršitve njegovih ustavnih in človekovih pravic, "kot jih sodobna Evropa še ni videla".

Predlog za oceno ustavnosti na 50 straneh je na svojem blogu objavil v celoti, in sicer skupaj s predlogom za začasno prekinitev izvrševanja vseh posameznih ukrepov, ki se izvajajo na osnovi tega zakona. Med predlagatelji zahteve za oceno ustavnosti je poleg sebe navedel še svoji dve podjetji Adria Group in Adria Group Holding s sedežem v Amsterdamu.

"Upravi odvzeta možnost prestrukturiranja"
"Zaradi sprejema zakona in imenovanja izredne uprave v družbi Agrokor in njenih povezanih podjetjih je bila predlagateljem in prejšnji upravi odvzeta možnost, da sami izvedejo postopek prestrukturiranja na veliko bolj učinkovit in uspešen način od postopkov, ki so bili izvedeni v času izredne uprave, s čimer se je povzročilo občutno zmanjšanje vrednosti teh podjetij," je zapisal.

Poleg tega, je dodal, se je z uvedbo postopka izredne uprave in imenovanjem izrednega upravitelja začela medijska kampanja, ki ima po svojem obsegu neposredni učinek medijskega linča in najbolj grobega kršenja načela domnevne nedolžnosti. Prav tako pa sta se zakon in izredna uprava v Agrokorju uporabila kot pravno in civilizacijsko nedopustna podlaga za kazenski pregon, je še zapisal.

Preiskava nezakonitega okoriščenja
Preiskava proti Todoriću in soobtoženim je na Hrvaškem postala pravnomočna 20. novembra. Preiskovalci sumijo, da so izčrpavali Agrokor ter si med letoma 2006 in 2017 pridobili 173 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi. Poleg Todorića so pod drobnogledom tudi njegova dva sinova in še 12 nekdanjih članov uprave koncerna in revizorjev, ki jih sumijo ponarejanja različnih finančnih dokumentov.